3 prinsipper for personlig økonomisk styring

Det er nesten litt underlig å studere hvordan ulike personer håndterer økonomien sin på så mange forskjellige måter og hvordan personer med det samme økonomiske utgangspunktet kan produsere så varierende resultater. Mens noen lever fra lønning til lønning og knapt får endene til å møtes, så vil andre personer med den samme lønningen kunne spare seg opp store buffere og ha en romslig økonomi. Hemmeligheten deres er ingen hemmelighet, de lever etter noen enkle økonomiske prinsipper som er allment kjent basert på sunn fornuft. For noen kommer dette helt naturlig, mens andre må jobbe litt mer for å få det til.

3 grunnpilarer for dunn økonomi

Lev under evne

Å leve under evne er selve grunnprinsippet i en sunn personlig økonomi. Den gode gamle «bruk bare penger du har»-regelen er fortsatt gyldig selv om det i disse dager ser ut til å være mer unntaket enn regelen for mange. Det er rett og slett ikke en bærekraftig måte å håndtere sin egen økonomi. For de som ønsker seg en romslig og sunn økonomi handler det om å tilvenne seg en levestandard som er godt innenfor de økonomiske rammene en har. Lever du under din evne, så vil du også øke evnen!

Betal deg selv først

Du jobber hardt og står i hver dag. Du ofrer deg selv og tiden din fem dager i uken for å få lønningen din, så hva gjør du når du endelig får den? Jo, du betaler alle andre. Å betale seg selv først er det stikk motsatte av beskrivelsen over. Istedet for å se om det er noe igjen til sparing i slutten av måneden, så betaler du deg selv først. Du sparer i begynnelsen av måneden og lar resten være igjen til å leve for. Problemet med å gjøre det motsatt er at forbruket har en tendens til å tilpasse seg det du har til rådighet. Det er du som har jobbet så hardt og ofret så mye for disse pengene, da bør du også være første i rekke

Levestandarden må vente til du har råd til det

Å vente med å øke levestandarden er et fantastisk flott prinsipp å leve etter, rett og slett fordi det ikke går utover livskvaliteten din på noe vis. Du vil ikke merke noe til det annet enn at din personlige økonomi blir mer solid. Dette prinsippet bygger på det at det gjerne oppleves vanskeligere å gå ned i levestandard enn opp. Kanskje husker du studenttiden som en av de beste tidene i ditt liv? Men har du først mottatt den første store lønningen, kjøpt deg hus og bil, så er det vanskelig å tenke seg å gå tilbake til hybellivet. Det handler ikke bare om at det oppleves som vanskeligere, det blir også vanskeligere fordi en binder seg til stadig større økonomiske forpliktelser så snart en har «råd» til det.