Brukskonto eller sparekonto?

Brukskonto eller sparekonto? Fordelen med en brukskonto er at du har pengene tilgjengelig til enhver tid på ditt bankkort. Vi anbefaler dog ikke å ha for mye penger på brukskontoen din. For å spare bør du heller velge en tradisjonell sparekonto. Har du boliglån, er den beste spareformen å betale ekstra avdrag på lånet ditt. Selv om vi alltid maser om hvor smart det er å ha en sparekonto som buffer, er det unntak. Har du et stort boliglån er det bare dumt å spare i bøtter og spann. Du taper på renter. Betal heller ned så mye du kan på boliglånet ditt. Alle eksperter er enige om det.

Årsaken er enkel nok: Har du høyere rente på boliglånet enn du har på sparekontoen? Da vil det være mer lønnsomt å betale ned ekstra avdrag på boliglånet ditt enn å ha pengene stående på en sparekonto.

Daglig leder i Finansportalen, Elisabeth Realfsen sier “det kun en BSU-konto med høyere rente enn den du har på gjelden som kan konkurrere med betaling av avdrag i lønnsomhet.” Gode råd er ikke dyre.

Sparekonto

Selv om du har et boliglån å betale ned er det smart med en sparekonto. Når vi snakker om en sparekonto er det en konto for uventede hendelser. Se det som en slags fornuftig buffer for uforutsette utgifter eller endringer i inntekt. Kanskje noen blir syke? Kanskje vaskemaskina tar dagen. En av dere vil kanskje være så uheldig å miste jobben. Ingen vet hva som skjer i dette livet. En sparekonto kan redde deg i en slik situasjon.

Som en tommelfingerregel vil de fleste eksperter anbefale at du har 3 månedslønner på en sparekonto. Du kan selv tenke over hvor godt dette vil komme med hvis noe skulle skje. Se til at din vanlige brukskonto ikke har for mye penger til enhver tid. Du kan med enkelhet føre penger fra din brukskonto over til din sparekonto. Samtidig som du betjener ditt boliglån og eventuelle andre lån. Ta en oversikt selv. Har du en velfungerende brukskonto såvel som en sparekonto.