Del 1: Studentøkonomi

Faren for å ende opp med inkassokrav øker kraftig når du flytter hjemmefra, og det er småregningene som lettest neglisjeres. Det er egentlig ganske rart. Man må jo totalt gi blaffen i økonomien hvis man kommer til inkasso?

De fleste banker er lite imponert av dagens studenters finansielle fornuft. De fleste har allikevel av en eller annen årsak mottatt inkassokrav. Kanskje fordi det skjedde noe med postgangen da du flyttet til et nytt sted. Du hadde kanskje bare ikke råd til å betale regningene. Mange blir veldig stresset bare av tanken på å logge seg på nettbanken.

Etter en hard studieøkt så orker mange ikke å stresse med økonomien. Det er lett å havne med betalingsanmerkning og det kommer ofte som en overraskelse på mange at de har tillatt dette å skje.

Norske studenter skylder en halv milliard kroner som er til inkasso

Problemene oppstår når de unge flytter hjemmefra og er nødt til å ta ansvar for sin egen økonomi. 14.000 unge i alderen 20-24 år har pådratt seg betalingsanmerkning så langt i år. Det viser en analyse av kvartalstallene for betalingsanmerkninger siste år som kredittopplysningsbyrået Experian har gjennomført.

Det blir gitt varsel i tide, men det kan være at noen ungdommer ut fra manglende erfaring dessverre neglisjerer dette, eller har liten respekt for det på grunn av manglende forståelse for konsekvensen, sier direktør Gabor Molnar i Experian.

Småregninger som hoper seg opp glemmes/ignoreres

Mange mener at en av grunnene til at de unge får inkassovarsel kan være økonomiske omstendigheter. Det har vel mest sannsynlig noe å gjøre med slik den økonomiske situasjonen har vært i Norge over tid. De fleste ha levd meget godt og da blir en lett litt neglisjerende.

Ofte er det småregninger som fører til at unge får inkassokrav mot seg, enten gjennom kredittkjøp, mobilregninger eller postordrekjøp sier Direktør Rolf Wilhelmsen i Aktiv Kapital som også mener at det på grunn av den store eksponeringen av tilbud for de unge er blitt lettere å ende opp med betalingsanmerkning.