Del 2: En Miniguide i tre deler for bedre personlig økonomi

I del 1 snakket vi litt generelt om behovet for å ha orden i sin økonomi i forbindelse med livskvalitet og planlegging av framtiden. Der finner du også tips 1. Her fortsetter vi vår 3-delte Miniguide med Tips 2, 3 og 4.

Gode tips til bedre finansiell frihet

2. Klassifiser sparing som en del av faste utgifter

Akkurat som vann, gass, elektrisitet etc som er grunnleggende for å leve, så er det også viktig å ha sparepenger. Ingen vet hva som vil skje i morgen! Hva om du mistet jobben, ble syk eller liknende? Eller mindre alvorlige ting som hvis bilen brøt sammen og trengte dyre reparasjoner? Det er svært viktig å sikre at du har sparepenger i tilfelle noe uventet skjer.

  • Som en tommelfingerregel er det smart å prøve å til enhver tid ha 6 måneders lønn i bakhånd som sparepenger.

Hvis en i familien fikk sparken i morgen så kan du iallefall vite at dere ikke kommer til å slite fra dag én. Dette vil gi deg pusterom til å utarbeide en handlingsplan og å gi deg/dere tid til å finne en annen jobb eller inntektskilde. Besparelser kan selvfølgelig brukes på en rekke andre måter også. Du kan betale av en god slump på dyre boliglån, betale for en etterlengtet ferie. Sparepenger gir fleksibelitet og albuerom.

  • Sparepenger gjør deg i stand til å ha en mer proaktivt liv!

3. Betal regningene i tide

I gjennomsnitt sier 23% av nordmenn at de betaler regninger sent og pådrar seg avgifter fordi de mister forfallsdato. Hvis du betaler for sent blir du fakturert forsinkelsesavgift – penger som er ingenting for selskapet, og penger du bare kaster ut av vinduet. Heldigvis er det en rask og enkel måte å sikre at du aldri går glipp av en forfallsdato igjen.

  • Sett opp avtalegiro på din nettbank for alle faste regninger.

Høres ut som en selvsagthet? Det er forbausende få som har alle sine regelmessige fakturaer betalt automatisk på nettbanken. Noen ganger får du til og med rabatter for å betale på denne måten. Det tar ikke lang tid å sette disse opp! På 30 minutter kan du lene deg tilbake og trekke pusten dypt inn og ut. Det føles godt! Opprett 2 konti. En kun for avtalegiro på alle dine regninger. Alt annet benytter du din forbruks-konto til.

4. Unngå bankgebyrer ved overtrekk

Hold oversikt over hvilke midler du faktisk har tilgjengelig på kortet ditt før du kaster deg over Lindex-salget eller river i en dyr lunch med en kollega. Overtrekk svir virkelig! Tenk over dette. Hvis du alltid trenger overtrekket ditt, lever du ikke over måte? Forsøk å minske overtrekket gradvis over de neste månedene ved å se gjennom ditt budsjett. Det er alltid noe du kan kutte ned på. Impulskjøp og dyrt uteliv er en av de vanligste fellene.

  • Det er lett å glemme at overtrekket ikke er en del av din disponible inntekt!

Følger du med og følger skrittene i denne guiden i tre deler, er du nærmere en god, sunn oversikt i sysakene, og du vil garantert føle deg mye bedre til pass. God arbeidslyst!

I vår siste del (del 3) av denne miniguiden vil du få resten av våre aller beste tips for bedre personlig økonomi.

Les Del 1 her!