Del 3: En Miniguide i tre deler for bedre personlig økonomi

Hei igjen og velkommen til siste del av vår miniguide for personlig økonomi. Har du fulgt stegene i del 1 og del 2, har du sikkert allerede følelsen av at du har bedre oversikt. Nå er det klart for den siste runden. Denne delen snakker om en del aspekt av personlig økonomi veldig mange voksne mennesker ignorerer eller skyver under teppet (hvem trenger vel forsikring?).

Gode tips til bedre finansiell frihet

5. Da var det dette med forsikring

Det er lett å se disse pengene som helt bortkastet. Du er sunn og frisk. Huset er solid og bilen kjører fint. Du har rett i at du kanskje aldri trenger å gjøre et krav, men hva om det verste skjer? Hva gjør du da? Hva om du ender opp i rullestol? Hva om en naturkatastrofe ruinerer hele villaen?

  • Forsikring er aldri en sløsing med penger. Shop rundt etter gode tilbud – du kan bli overrasket over hvor lite det kan koste for fred i sinnet.

6. Bruk teknologi

Nettbank kan hjelpe deg å holde deg oppdatert med hva som skjer og er tilgjengelig 24/7.

  • Det sparer også på papir, og er mer miljøvennlig.

7. Vokt deg for svindel

Pass også på at du har alle sikkerhetstiltak på plass hvis du lagrer finansielle papirer hjemme. Ikke kast personlig informasjon i søpla. Aldri ha passord på mobilen din eller i veska.

8. Prioriter nedbetaling av gjeld

Bruker du mer enn du tjener? Da har du bygget opp en usunn gjeld. Prioriter gjeld og betale av så fort du kan. Hvis ikke vil det bare vokse og vokse. Overtrekk på kredittkort har den høyeste renten og bør prioriteres. Nøkkelen til å administrere gjeld er å regne ut renter og betale ned de regninger som koster mest.

  • Overtrekk på kredittkort er dyrest

9. Ta en titt på karrieren din

Er du fornøyd med din arbeidssituasjon. Får du betalt i henhold til din utdannelse og din erfaring? Ofte blir man lullet inn i tralten og lar måneder flyte inn til år uten å stoppe opp og spørre seg selv – Er jeg godt nok betalt i det jeg gjør? Kan jeg få betalt bedre i en annen jobb? Kanskje jeg kunne frigitt verdifull tid ved å jobbe nærmere hjemme?

  • En lønns-forøkelse kan være det mest naturlige løftet for bedre personlig økonomi.

10. Ikke vær redd for å be om hjelp

Hvis alt går over styr fins er det beste å søke hjelp. Mange bankinstitusjoner hjelper deg med refinansiering av lån. I mange tilfeller kan det være best å slå sammen hele gjelden og betale kun en overkommelig faktura i måneden. Er enda et nytt lån uaktuelt kan du spørre famile eller venner om hjelp. De er glade i deg og vil hjelpe så godt de kan.

Da er du på vei til en bedre og mer oversiktlig personlig økonomi. Les flere nyttige artikler her hos lånepenger24.no.