Dette betyr tallene i på kredittkortet ditt

Dette betyr tallene i på kredittkortet ditt. Hvis du handler en del på nett, kan du kanskje nummeret på kredittkortet ditt mer eller mindre utenat. Men har du noen gang undret hva alle tallene står for? Det har vi også. Vi snakket med vår bank-ekspert og har summert opp hva disse tallene betyr på kortet ditt. Som de fleste nummer er det ikke bare tilfeldig sammensatt, selv om det ser slik ut.

Vanlige kredittkortholdere vet ikke hvilken betydning ut over at du må vite nummerene for å få gjennomført en betaling for eksempel. Alle tallene er viktige dog for banker, finansinstitusjoner og betalingsplattformer. Tallene inneholder all den informasjon om hvem som har utstedt kortet og mye mer.

Dette er bak tallene

ISO/IEC 7812 er den internasjonale standarden som fastsetter hvilket format et kortnummer har. Denne standarden gjelder ikke bare for bankkort men for mye annet i hverdagslivet. Les videre for å se hva de forskjellige tallene betyr.

1-6: Identifiserer din kortutsteder. De første seks sifrene i kortnummeret kalles Issuer Identifier Number (IIN). Det er også kalt Bank Identification Number (BIN), og viser hvilken institusjon som har utstedt kortet. Det første sifferet i identifikasjonsnummeret angir hvilken kategori utstederen tilhører. Denne listen har vi funnet på Wikipedia.

  • 1. Flyselskaper
  • 2. Flyselskaper og finansinstitusjoner
  • 3. Reise- og underholdningsselskaper
  • 4. Bank og finans
  • 5. Bank og finans
  • 6. Bank og finans
  • 7. Oljeselskaper
  • 8. Helse- og telekomselskaper
  • 9. Tildeles av nasjonale standardiseringsorganer

Hvem har utstedt kortet ditt?

Noen banker har mer enn bare ett Issuer ID number. ofte for å skille mellom debet og kredittkort. De store kortselskapene kan enkelt identifiseres ved hjelp av de første sifrene på kortet ditt. Neste del handler om hvem som utstedte kortet ditt. 4 er VISA for eksempel, mens Mastercard er 51 – 55 eller 2221 – 2720. Neste runde tall er mellom 7-15. Disse tallene er helt unike for deg og ditt kort.

Tallene knytter kortet til din konto. Kontrollsifferet er det mest spennende. Dette er avanserte saker. Du har selv hentet ut kortet ditt og fylt inn kontrollnummer flere ganger. Da vet du litt mer om kredittkortet ditt. Les om alt som har med lån og personlig økonomi på våre sider.