Du har all mulighet til å sende bort gjeld og purringer!

Dessverre har personlig økonomi ennå ikke blitt et obligatorisk fag i videregående skole eller høyskole, slik at du kan være ganske “clueless” om hvordan du skal håndtere pengene dine når du er ute i den virkelige verden for første gang. For å hjelpe deg med å komme i gang, vil vi ta en kjapp titt på noen av de viktigste tingene å forstå om penger hvis du ønsker å leve et behagelig og ubekymret liv etter endt utdanning.

Lær Selvkontroll når det gjelder penger

Hvis du er heldig, har dine foreldrene eller foresatte lært deg denne ferdigheten når du var barn. Hvis ikke, må du huske på at jo tidligere du lærer den vanskelige kunsten å kunne utsette umiddelbar tilfredsstillelse ved å hive kredittkortet etter hva det en måtte være du ønsker deg der og da. Jo raskere du lærer selvkontroll i forbindelse dine penger vil du finne det enklere å holde din økonomi i orden. Selv om du kan enkelt kjøpe en vare på kreditt i det øyeblikket du ønsker det, er det bedre å vente til du faktisk har spart opp penger til det.

Ikke bruk mer enn du har!

En av de største utfordringene ved studenttilværelsen er som kjent å få studentøkonomien til å gå opp. Men selv om det er vanskelig, er det absolutt ikke umulig.

Ikke ta opp mer studielån enn du trenger, hvis du kommer til å bruke opp pengene. Sparer du pengene, lønner det seg å ta opp maksimalt med studielån slik at pengene kan forente seg. Husk lån skal tilbakebetales med renter. I tillegg kan det spise av lånebeløpet til bolig. Har du mulighet, bør du jobbe ved siden av studiene. I tillegg til en inntekt får du verdifull arbeidserfaring, samt pensjonsopptjening i Folketrygden.

Sjekk om du kan søke støtte utover lånekassen. UNIFOR er Forvaltningsstiftelsen for fond og legater. UNIFOR administrerer og forvalter ca. 230 fond og legater med ideelt formål. I Legathåndboken får du vite alt om ca. 2 300 stipend, legat, fond og andre støtteordninger.