Du må være sjef for budsjettet ditt

Dette er den første leksjonen for å sortere ut budsjettet ditt som student. Studielånet ditt blir utbetalt til bankkontoen din i tre avdrag ved starten av hvert semester. Det er viktig å vite hvor mye inntekt du har – uten dette vil budsjettet ditt være tull. Du må finne ut hvor mye penger du har inn, inkludert studielån, eventuelle tilskudd, kontanter fra foreldre og arbeidsinntekt. Tilsvarende trenger du en idé om hvor mye penger som skal gå ut, inkludert husleie, regninger, mat, sosialt samvær og kursmateriell.

Når du har fått disse, trekker du utgiftene dine fra inntekten din og deler på antall uker du vil være på universitetet for å vite hvor mye du må leve av hver måned. Og avgjørende, IKKE bruker mer enn dette. Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan du kan være sjef for budsjettet ditt, les videre.

Bruk disse pengene-mantraene

Er du ikke sikker på om du vil gaffle ut etter noe hos uni? Bruk pengene-mantraene. Hvilket mantra som fungerer for deg, vil avhenge av om du allerede er blakk eller ikke.

Når du er blakk: Spør deg selv: trenger jeg det? Har jeg råd til det? Er det billigere andre steder?

Penger i lomma: Spør deg selv: vil jeg bruke den? Er det verdt det? Er det billigere andre steder?

Hvis du tror at du ikke kan overleve uten den ekstra stor latten hver dag på vei til forelesninger er det en ting. Men vanlige utgifter som det kan snart blakke deg.

Ha et overtrekk tilgjengelig

Enten du har et kredittkort på lur eller en konto som kan overdras er det smart. Du kan betale ned neste måned og du vil ikke behøve å betale renter. Men, vær klar over at skulle du ikke kunne betale ned er dette de høyeste rentene du kan betale. Skulle du ende i en knipe er det også mulighet å ta opp diverse lån. Du vil finne mange alternative lån her på våre sider. Les også flere av våre nyttige nyhetsinnlegg for sunn privatøkonomi.