Eie eller leie?

Det er en vanlig misforståelse at en persons hjem er en investering. Teknisk sett, er en investering et pengeutlegg med intensjonen om å gjøre en fortjeneste på et senere tidspunkt. La det være klart, for ditt hjem for å bli betraktet som en sann investering, bør hensikten være å selge på et gunstig tidspunkt i fremtiden. Du kan spare deg selv en haug med tid på å veie fordeler og ulemper med hvert alternativ.

Eie og Leie – fordeler og ulemper

Leie

For det meste er absolutt alle vedlikeholdskostnader utleiers ansvar – kostnadene er uvesentlig for leietaker.

Kjøper

Du vil være ansvarlig for alle kostnader forbundet med vedlikehold. Dette kan være en heftig sum avhengig av tilstanden på eiendommen din.

Velg beste alternativet

For å velge det beste alternativet for deg (og for enkelhets skyld), kan du prøve å identifisere deg med det ene av de to kategoriene: har vi/ ønsker vi barn eller ikke ønsker barn. Hvis du planlegger å bo enkelt (eller leve med en partner) med ingen plan på gang å få barn, vil det beste alternativet trolig være å leie en bolig. Derimot, hvis du har barn, eller hvis du har tenkt på dem i nær fremtid, vil du sannsynligvis se fordelene av å forfølge veien mot egen bolig. Hvis du føler deg som en perfekt blanding av begge (om du ikke ønsker barna akkurat nå, men kanskje revurderer det i fremtiden), kan det være lurt å utforske utleie alternativer på boligeiendom. Denne kommer med sitt eget sett av risikoer, så sørg for at dette alternativet er med en kontrakt som holder vann og at utleier ikke “eier deg”.

Som andre har påpekt, leie kontra kjøp er svært avhengig av lokale eiendomsmarkeder og dagens utlånsmiljø. Jo lenger du har tenkt på å leve i hjemmet, jo mer gunstig blir å eie egen bolig over å leie. Les mere om Boliglån her.