En 2 minutts innføringsguide til rente

Rente er ikke alltid lett å forstå. Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente? Det er ikke alltid enkelt å vite hva som er hva bak disse begrepene. Her har vi satt sammen litt informasjon til deg så du kan lære litt mer om renter før du hiver deg på eventuelle lån.

Nominell rente er den renten som gjelder for selve lånet du har inngått. Det vil si det det koster deg å ta opp lånet ditt. På den andre siden er effektiv rente egentlig bare et regnestykke på den nominelle renten pluss alle de forskjelldige gebyrene som kommer i tillegg i forbindelse med lånet ditt. Den effektive renten oppgis som en egen prosent. Nominell rente er inklusive gebyrer, så her er for eksempel etableringsgebyr og termingebyr inkludert.

Etableringsgebyr

Etableringsgebyret er prisen du betaler for å få lånet godkjent. Dette er et engangsbeløp og er gjerne alt fra 500-2000 NOK avhengig av hvilken type lån du har søkt om og hvilken utsteder du har søkt hos. Termingebyret er det gebyret som legges til når du betaler ned på lånet ditt (avdragene). Dette er kanskje en månedlig ekstrakostnad eller en ekstrautgift annenhver måned, alt etter hva du og banken din har blitt enige om. Dette gebyret er ofte på rundt 30-50 kroner, men det er også her mange variasjoner mellom de forskjelldige bankene. Det høres riktig nok lite ut, men over lengre tid, si for eksempel 25 år, blir det en hel del før du vet ordet av det.