Få orden i sysakene! Sett av tid til å administrere pengene dine

Et viktig skritt i å oppnå en økonomisk passende livsstil er å få deg selv bedre organisert. Dette krever ikke bare dine finansielle dokumenter, men også din tid.

I løpet av neste måned, sett av tid hver uke til å tenke, snakke, og lære om pengene du bruker. Tenk at finansiell planlegging er nå en del av den vanlige rutinen din. Akkurat som du ville planlegge tid til å gå på butikken eller besøke treningsstudioet, bør du også planlegge tid til å opprettholde et sunt økonomisk liv.

Forplikt deg til 30 – 60 minutter hver uke mot økonomisk planlegging. Snakk med din ektefelle eller partner om å jobbe på planen sammen.

Organiser dine finansielle dokumenter

Å bli flinkere til økonomi krever dette at du vet, eller kan få, detaljert informasjon om din økonomiske situasjon. Hvis denne informasjonen ikke er så lett tilgjengelig, må du samle det sammen selv, og lage et registreringssystem for å holde deg organisert.

Noen av dokumentene som du bør huske på er følgende:

  • Kontoutskrifter
  • Kredittkortinformasjon
  • Investerings-informasjon
  • Forsikringer
  • Skatteoppgjør
  • Fødselsattester
  • Dødsattester
  • Ekteskapspapirer & eventuelle skilsmissepapirer
    Kopier av testamente(r)

Noen viktige finansielle papirer bør ikke holdes hjemme, men i stedet i en safe i en bank eller liknende.

Har du oversikt blir det hele mye enklere

Når du har en forståelse av dine livsbeslutninger og hva det har kostet og eventuelt vil koste deg å nå dit kan du bedre forstå dine målsetninger og nye prioriteringer som påvirker dine finansielle beslutninger.

Har du noen gang lurt på hvorfor du ikke har problemer med å bruke penger på ferier, men unngår å spare til pensjonisttilværelsen? Hvorfor du kjøper nye golfkøller, men utsetter barnebidrag? Disse svarene er alle linket til dine personlige økonomiske beslutninger.

De fleste av oss ikke skjønner hva som er bak de tusenvis av finansielle beslutninger vi gjør hvert år. Og hvis vi er i et forhold, er vi enda mindre sikkert om hvorfor våre partnere ta de beslutningene de gjør. Sett av litt tid og gi deg selv sjansen til bedre å forstå de økonomiske motiver og prioriteringer som er viktig sammen.