Før du tar opp et forbrukslån bør du planlegge i forkant

Før du tar opp et forbrukslån er det lurt å planlegge hvordan du skal håndtere kostnaden ved lånet. Hvor mye klarer du å betale ned per måned? Hvor store er dine andre månedlige utgifter? Hvor lang tid vil du helst ha på å betale tilbake forbrukslånet? Velger du å betale ned lånet over lengre tid, blir den månedlige kostnaden lavere. Men det medfører at du betaler mer renter totalt sett. Ideelt sett bør du nedbetale forbrukslånet så raskt som mulig, men du har mulighet til å betale det ned i ditt eget tempo.

Sammenlign flere tilbydere

Finn så mye informasjon som mulig om flere ulike alternativer. Vær kritisk. Et trygt valg er å forholde deg til vår liste over de beste forbrukslånene.

Les betingelser og vilkår

Dette tipset er kort og godt: Sett deg inn i betingelser og vilkår – da får du ikke noen overraskende kostnader.

Sjekk renten på forbrukslånet

Renten varierer mye mellom de ulike bankene og tilbudene som finnes i markedet. Det er derfor viktig å sammenligne renten når du vurderer ulike tilbud. Dessuten påvirkes rentene av låntakers individuelle økonomiske situasjon. Faktorer som blant annet inntekt, gjeld, eierskap av leilighet/hus og hvor ofte du har flyttet, er med på å bestemme hvilken rente du blir tilbudt. Den effektive renten varierer fra rundt 9 % til opp mot 30 %. Tar du deg tid til å sammenligne tilbud for å finne det forbrukslånet som gir lavest effektiv rente, vil du kunne spare mye penger.

Kan du nedbetale forbrukslånet tidlig?

Dersom din økonomiske situasjonen skulle endre seg til det bedre og du er i stand til å betale ned hele forbrukslånet før tiden, vil du spare penger. Også her er det stor variasjon mellom de ulike forbrukslånene. Fordelen med lang maksimal nedbetalingstid er at det kan gi deg en lettere og mer gjennomførbar nedbetalingsperiode. Dessuten er det mindre fare for å havne i en økonomisk knipe. Du betaler mer renter totalt sett, men den månedlige kostnaden blir lavere.