Forbrukslån kommer med en rekke kostnader

Ingenting er helt gratis i dette livet. Det gjelder også alle eventuelle lån du tar opp. Imot at du får penger disponibelt på din konto vil banken også tjene penger. Konkurransen mellom banker som gir ut lån uten sikkerhet er skjerpet. Norske kunder kan nærmest velge og vrake mellom de forskjellige tilbydere.

Det høres det alltid veldig enkelt og greit ut å skaffe seg et forbrukslån. Slik er det også. Uansett er det veldig viktig å sette seg inn i søkeprosessen. Før du signerer på et nytt lån bør du vite hva dette innebærer. Hvilke regler og betingelser er knyttet til din søknad? Det er ulike kostnadene du vil møte på når du tar opp et forbrukslån.

Det første du må se på: rente

Rentekostnader er ofte det første mange ser på når de vurderer et lån. Renten er banalt sagt selve prisen du betaler for ditt lån. For å tjene penger selv vil banken belaste deg med renter å betale tilbake. Se på det som en slags erstatning. En annen grunn er at det alltid er en risiko for at du ikke kan betale tilbake lånet ditt. Jo høyere risiko de ser for ingen tilbakebetaling, jo høyere er renten. Les mer og lær deg forskjellen på nominell og effektiv rente. Det lønner seg å vite alt om renten på lånet ditt.

Andre gebyrer forbundet med forbrukslån

De vanligste gebyrene banken tar er etableringsgebyr og termingebyr. Etableringsgebyret en engangskostnad. Dette betales ved signering av lånekontrakten. Som med alt annet varierer dette fra bank til bank. Størrelsen på ditt lån påvirker også etableringsgebyr.

Det andre vanlige gebyret er et månedlig termingebyr. Til forskjell fra etableringsgebyret må du betale dette gebyret på hver faktura. Dette er en månedlig “erstatning” til banken du har. Ettersom termingebyret er bundet til hver nedbetaling lønner det seg å betale ned raskt.