Forbrukslån

Forbrukslån er lån som er beregnet brukt og ikke minst nedbetalt i løpet av rimelig kort tid. Dette er sjelden snakk om at man trenger å ha sikkerhet, men dette betyr også at forbrukslån ofte har en  høy rente sammenlignet med for.eks. huslån.

Fordeler og ulemper med forbrukslån

Fordelene med denne type lån er at man stort sett får lånet raskt og det er ingen spørsmål om hva man trenger å bruke dem til. Derfor kan dette være akkurat det man trenger for å få råd til drømmeferien. Ved å låne penger til en slik ferie, slipper man å spare for å reise. Dermed kan man realisere feriedrømmen mens barna er små. Så lenge man passer på å ikke få en for stor månedlig utgift, vil de fleste oppleve at dette går helt greit. Andre fordeler er at dette kan hjelpe deg å dekke et midlertidig tap av månedsinntekt, for eks. hvis man har byttet jobb og må vente litt på å få første lønning. Eller det kan betale for en operasjon man trenger eller kanskje for en reparasjon av et viktig husholdnings apparat som en vaskemaskin.forbrukslån

Ulempene med forbrukslån er i all hovedsak knyttet til utgiftene, nemlig rentene. Denne type lån har ofte en rente som ligger flere prosentpoeng over renten på huslån. I tillegg kan det være vanskeligere å få avdragsfrihet eller få en betalingsutsettelse hvis man skulle få økonomiske problemer.

Når det er sagt, denne type lån er et godt valg hvis man trenger litt ekstra raskt. I tillegg vil de fleste betale ned lånet raskt.

Størrelse på forbrukslån

Generelt sett ligger denne type lån på mellom 10 000 og 300 000 kr. Det er store variasjoner på markedet, mye fordi det er blitt sterk konkurranse. Dermed jobber bankene hardt for å tiltrekke seg nye kunder, noe som gir deg bedre betingelser og ikke minst høyere lånesummer.  Stort sett er det online banker som tilbyr forbrukslån. I fysiske banker får man stort sett kredittkort med en forhåndsgodkjent ”lånesum”. Dette er et forbrukslån som man kan aktivere akkurat når det passer. Så kan man betale ned litt og litt hver måned, uten å måtte søke spesielt om dette.

Betalingsfrie måneder?

Forbrukslån har gjerne fra en til 6 måneders betalingsfri. Dette gjelder spesielt om man får et slikt lån i en møbelforretning eller annet hvor man bruker mye av lånet til å handle i butikken. Da vil man ofte få fryst lånesummen, altså det vil ikke påløpe renter på lånet, i x-antall måneder. Hvis man vet at man vil klare å spare penger og betale ned mye av lånet raskt, er dette en utmerket løsning. Det vil gi deg muligheten til å handle raskt, uten at du må begynne å betale ned med engang.

Husk budsjettet!

Uansett om du skal ha et forbrukslån eller et annet lån, må du lage deg et budsjett først. Sjekk hvor store ekstra utgifter du klarer i måneden. Ikke glem at renten kan gå opp i løpet av nedbetalingsperioden. Så husk å legge inn en buffer! Vær fornuftig og få råd til det du trenger.

Forbrukslån på nett

Nå kan man enkelt og trygt ta opp et forbrukslån online. Dette er delvis fordi sikkerhetsrutinene er blitt mye bedre og delvis fordi konkurransen mellom bankene er blitt sterkere. Med flere banker på markedet, blir kundevilkårene bedre. I tillegg til å være trygt, er det også raskt å låne penger på nett. Du søker enkelt på nettet ved å fylle ut et skjema. Skjemaet sendes rett til kundebehandlere og du får svar i løpet av kort tid, fra 1-4 timer. Svaret kommer på e-post, så kan du enkelt og elektronisk godkjenne lånet. Pengene kommer rett inn på konto, gjerne i løpet av et par timer.

Hvor mye kan man låne?

Et forbrukslån er typisk et mindre lån, sjelden over 300 000 kr. Vanligvis låner man fra 10 000 til 100 000 kr. Mange bruker kredittkortet sitt som et forhåndsgodkjent forbrukslån. Man får opp mot 50 000 kr i kreditt på kredittkortet. Det er ikke nødvendig å snakke med banken før man begynner å bruke kortet og kreditten. Pengene ligger allerede på kredittkortet, og rentene begynner ikke å løpe før det har gått 30 dager. Dermed har man i praksis et gratis lån i 30 dager. Det er ingen som spør hva du vil bruke lånet ditt til. Så du står fritt til bruke det til akkurat det du vil, enten det er møbler eller annet.

Renter

Det man skal være svært oppmerksom på er at rentene på et forbrukslån er høyere enn på andre lån. I tillegg er ofte gebyrene mye høyere. Så hvis man opplever et par måneder hvor man ikke klarer å betale som avtalt, kan lånekostnadene nærmest eksplodere. I en stresset økonomisk situasjon kan det være lett å gå i en felle hvor man da glemmer et eller flere avdrag på lånet. Så øker kostnadene og plutselig er man kommet inn i en ond sirkel.

Det er viktig å være klar over at bankene ikke ønsker å straffe kunden, de ønsker å få igjen pengene sine. Så hvis man begynner å føle at lånet vokser deg over hodet, og at ting blir vanskelig, ta kontakt med banken. Det er ofte mulig å finne en løsning som vil gi deg akkurat det pusterommet du trenger for å sikre at du får kontroll på økonomien igjen. Dermed vil du begynne å betale inn på lånet igjen og banken blir fornøyd. Så husk at banken, i slike tilfeller, kan være en alliert hvis man bare kommer tidlig nok.

Er forbrukslån lurt?

Det er selvsagt vanskelig å svare på dette uten å gå inn på spesifikke detaljer som gjelder individer. Så svaret blir at det kan være lurt, men det kan og være svært dumt. Hvis du har kontroll på økonomien og du bare trenger litt ekstra i en periode, kan dette være et smart valg. Hvis du sliter med økonomien og du mangler kontroll, vil et forbrukslån fort gjøre situasjonen verre. Ta kontakt med en bank, på nett eller telefon og spørre om råd.

Forbrukslån – en samfunnsutfordring

Nå for tiden nærmest hiver bankene lånetilbud etter deg. Mange av disse lånetilbudene er forbrukslån. Dette er et lån med en høy rente og som skal tilbakebetales relativt raskt. Slike lån er svært populære blant unge ettersom det sjelden stilles krav til sikkerhet. Dermed kan man låne mye penger, uten at noen stiller spørsmålstegn ved hva man skal bruke pengene til.

Har utviklingen gått for langt?

Det er et problem at flere og flere sliter med å betale regningene sine. Overraskende mange unge sliter med inkasso gjeld. Forbrukslån har fått mye av skylden for dette, i tillegg til online banker. Det er for lett å ta opp lån mener mange.

Når det er sagt, dette er en naturlig del av utviklingen. Folk ønsker raske svar og raske penger. Alt skal gå raskt i dagens samfunn. Derfor er det helt naturlig at bankene og hiver seg på denne trenden.  Det er heller ingen tegn på at denne utviklingen er på vei til å bremse opp. For nå er det snakk om å gjøre betalingen trådløs, at man kan betale med mobilen istedenfor kort i dagligvareforretninger og andre steder.

Derfor er det ikke snakk om at utviklingen har gått for langt, men at normene og samfunnet ikke har klart å følge med.

Oppdragelse i endring

Det er klart at et forbrukslån er svært fristende for en som nettopp er ferdig med studiene og skal etablere seg med leilighet og møbler. For unge er vanligvis full av pågangsmot og vet at de vil få en jobb med engang. Så de ser ikke faren ved å ta opp et forbrukslån uten å ha en fast inntekt. I tillegg har de fleste vokst opp med å se voksne dra kortet nærmest bekymringsløst i enhver butikk.

For de voksnes del så har mange av dem vokst opp med kredittkort, men uten å ha det markedspresset på seg som unge nå har. Derfor blir det ofte vanskelig for dem å se utfordringene de yngre står ovenfor. Ofte har de voksne ikke villet diskutere økonomiske problemer med barna, og barna vokser dermed opp uten å ha en god forståelse av økonomi.  Husk, barn forstår mer enn du tror.

Samfunn og forbrukslån

De lett tilgjengelige forbrukslånene er bare et symptom på at vi begynner å få et samfunn med større fokus på pengeverdier. Merkevarer blir bare viktigere og viktigere og kjøpepresset øker. Derfor er det viktig at samfunnet anerkjenner både behovet for å ha penger og hvor lett det er å havne i økonomiske vansker. For mange er fremdeles økonomi og spesielt det å ha dårlig økonomi svært tabubelagt. Derfor prøver man å skjerme ungene, mens man i realiteten fører dem ut på villspor. Så samfunnet må ta et tak i forhold til å skape en motvekt mot kjøpepresset. Det må være et godt alternativ til å skulle følge siste mote. For forbrukslån i seg selv er ikke et problem, det er låntakerens holdning til å låne penger og til å bruke penger som kan bli et stort problem.

Vær kritisk til å ta opp forbrukslån

I dag er det svært mange banker som tilbyr forbrukslån. De lover gode betalingsvilkår og ikke minst raskt svar. I et forbrukersamfunn, som vi lever i, er det alltid noe på salg, noe man trenger. Så da kan det være fristende å ta opp et forbrukslån for å få råd til litt ekstra. Ulempen med dette er at forbrukslån fort kan bli svært dyre og man kan risikere å havne i en skikkelig gjeldskrise.  Når det sagt, det er mange tilfeller hvor det passer seg å ta opp et forbrukslån. Så det viktigste er å være kritisk.

Legg på renten

Mange ser seg litt blind på den gode renten som står på nettsiden. De glemmer at renten gjerne går fortere opp enn den går ned, spesielt på lån. Dermed vil de aller fleste oppleve minst en renteoppgang i løpet av låneperioden. Dette kan fort gjøre lånet ditt mye dyrere enn opprinnelig planlagt og kan ha en svært negativ innvirkning på hverdagen din. Derfor bør du alltid vurdere hvor stor renteoppgang du kan håndtere. Hvis svaret er at du vil få problemer med bare et lite rentehopp, bør du tenke deg om flere ganger. Er det verdt å ta opp lån på det nåværende tidspunktet?

Hva får du igjen for pengene?

Noen ting kan det være lurt å bruke penger på, andre ting ikke. Pusser du opp et slitt kjøkken, vil dette øke verdien på boligen. I slike tilfeller kan man ha nytte av å ta opp et forbrukslån. Et nytt kjøkken vil selvsagt også hjelpe i hverdagslivet, med å gjøre ting enklere. Husk bare, hvis du pusser opp i en leilighet du ikke eier, er dette ofte lite hensiktsmessig.  Hvis du skal ta opp et lån for å kjøpe deg en motorsykkel og du ikke tåler et rentehopp, bør du revurdere. Du kan alltid selge  motorsykkelen, men du får sjelden igjen hele salgssummen. Derfor vil du få problemer hvis renten går opp og du sliter med nedbetalingen.

Moralen blir at man må huske å vurdere om det man bruker pengene på er verdt belastningen et forbrukslån fort kan bli.

Velg bank med omhu

Det er viktig å ikke bare se på reklamen, men og ha fokus på det som står med liten skrift. Lese nøye igjennom brukervilkårene og ikke minst se på hvordan renten justeres. Hvor ofte kan de justere renten? Er det muligheter for betalingsutsettelser eller lignende? Hva skjer om du ikke kan betale lånet?  Dette er viktig å finne ut av før du tar opp lån.  I tillegg finnes det flere nettsider som tilbyr råd og veiledning for forbrukslån.  Så det er mange muligheter for å finne mer informasjon som vil sikre at du gjør det rette valget når du skal ta opp et forbrukslån.

Se mulighetene, men tenk kritisk

Det er mange gode forbrukslån tilgjengelig på nett: Dette kan hjelpe deg å få penger til det du trenger, så lenge du er sikker på at du kan betale tilbake lånet. Husk å sjekke at du tåler et rentehopp!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4]