Forvirret? Vi forklarer de forskjellige lånetypene!

Det er en jungel av lån der ute og det er ikke alltid like lett å vite hva som er hva. Hvilket lån er best for meg? Vi forklarer litt nærmere om de forskjellige lånetypene her i dag.

Lånetyper kort forklart

SMS lån

Et lite lån som er behandlet og betalt ut veldig raskt. Kravene til disse lånene er generelt lavere enn for andre lån og kreditter. Vanlige lånebeløp er 500 til 20 000 NOK, og SMS-lånet vil vanligvis betales tilbake innen et par måneder.

Mikrolån

Noen ganger blir begrepet “micro-lån” i stedet for lønnings-lån/SMSlån fordi de ønsker å vise at lånet er liten, men det finnes også andre lån kjent som mikrokreditt. De vanligste mikro-lån er de som hjelper små bedrifter i økonomisk vansker eller generelt til små enmanns-foretak.

Internetlån/Nettlån

Egentlig alle typer lån opptatt online er internettlån., som lønning lån, personlige lån og online lån.

Privatlån

Er rettet mot enkeltpersoner. Ordinære lån til private lån er 10000 – 600 000 NOK, men det er både store og små personlige lån. Løpetiden kan variere fra ett år opp til 15 år.

Lån uten sikkerhet

Bankene har bevisst omdøpt til usikret personlige lån for å vise at lånet er rettet kun til enkeltpersoner.

Konto lån

Et lån som er knyttet til en bestemt konto hvor du har en kreditt som kan benyttes når din konto er tom.

Kredittkort

Et kort som er knyttet til en kreditt med en bestemt kredittgrense, og når kortet blir brukt trekkes penger direkte fra din kreditt.

Debetkort

Et kort som er knyttet til en kreditt med en viss kredittgrense. En gang i måneden brukeren får hjem en faktura for beløpet brukt og vanligvis ikke betale noen interesse i det hele tatt hvis du betaler alt på en gang, du da få en rentefri betalingsutsettelse. Vanligvis rentefri kreditt på 30 – 45 dager, men hvis du del-betalar det du har brukt, vil du begynne å betale renter.

Medlems Lån

Fagforeninger og andre organisasjoner tilbyr også til sine medlemmer. Dette er lån med gunstige vilkår og lave renter.

Billån

Et lån med eller uten sikkerhet for å kjøpe et transportmiddel. Hvis du tar et lån som krever sikkerhet, må du også låne eller spare opp for innskuddet, mens en billån, motorsykkel lån eller båt lån uten sikkerhet fungerer som en vanlig personlige lån.

Refinansering

Et lån for de som har problemer med å få et lån på grunn av gjeld og inkasso-saker fra tidligere. Dette lånet krever at du har et hjem som sikkerhet. Det er få banker som tilbyr slike lån.