Gebyr og renter på billån

Som alltid vil rentebetingelsene varierer fra bank til bank, og ligger gjerne et par prosentpoeng høyere enn for boliglån. De nominelle rentene blir uansett kun retningsgivende, og det er viktig å bruke totalkostnadene når man sammenligner. De gebyrer du vil betale er også meget variable.

Da snakker vi for eksempel om etableringsgebyret som betales ved opprettelse av lånet i tillegg til terminomkostninger. Er du heldig slipper du fakturagebyr hvis du betaler med eFaktura.

Siden biler taper seg i verdi ganske raskt, vil bankens sikkerhet være i minus allerede det øyeblikket lånet innvilges og bilen kjøpes. Derfor har vi det som kalles fullfinansiering. Som en slags kompensasjon for den økte risikoen banken tar på seg. La oss si at du låner du innenfor 65% av bilens verdi, vil banken vanligvis få igjen pengene sine ved et fremtvunget salg av bilen.

Billån er kortere enn andre lån

Nedbetalingstiden er kortere på lån til bil. Et vanlig billån har kortere tilbakebetaling enn for eksempel på store forbrukslån og boliglån. Du vil se at de fleste banker opererer med en tolvårsplan. Det vil si at bilens alder ikke kan være mer enn 12 år når lånet er helt over. Er bilen 5 år når du kjøper den, vil du vanligvis ikke få lengre tilbakebetalingstid på billånet enn 7 år.

Låneavtalene for et billån har normalt 3, 5, 7 eller 10 år som nedbetalingstid. Du kan selv bestemme noe av dette. Selvsagt kan du nedbetale lånet raskere hvis du har mulighet til det. Lånetiden bestemmes også til en viss grad av bilens alder og verdi.

Invisterer du i en Jo billigere og eldre en bruktbil er, desto strengere blir kredittvurderingen. Banken vil også forvente at lånet gjøres opp raskere for billige biler, enn for de som er dyrere og nyere.