Gode lån/dårlige lån – Gjør gode beslutninger før du bestemmer deg

Det er viktig å se enhver situasjon i forhold til om beslutningen for å oppta et lån er en god eller dårlig beslutning. La oss se på to forskjellige situasjoner. En hvor et lån er en god ide, og en hvor det muligens er en dårlig beslutning.

Eksempel 1 – Kaja er en lærer som reiser til sin jobb med bussen hver dag. Hun får en bedre jobb på en ny skole som betaler en høyere lønn, men hun kan ikke reise dithen på offentlig transport. Hun ønsker å kjøpe en bil, men ikke har nok sparepenger til å dekke kostnadene, så hun trenger å låne noen penger.

Dette er bra lån siden Kaja’s nye jobb betaler henne mer penger og hun vil ha en romsligere økonomi. Hun vil hente inn mer enn prisen på bilen, inkludert de pengene hun lånte. Selvfølgelig, det kommer an på hva slags lån hun får og hvor mye det koster i forhold til henne lønnsøkning. Uansett er Kaia i en posisjon hvor hun kan behandle lånet i sin nye jobb.

Eksempel 2 – Geir ønsker å handle inn sin gamle bil for en ny. Han tror han må bruke 50.000* kr for å få en rimelig bra bil. Han bruker ikke bilen sin til jobben, men han liker den friheten som å ha en bil gir ham.

Han kan få 5000 kr for sin gamle bil, og han har råd til å betale tilbake 1000 kr i måneden hvis han låner resten. Det vil ta ham fem år å betale tilbake lånet, og han vil ha betalt totalt 59.230 kr.

Geir bør tenke veldig nøye på å ta ut dette lånet eftersom han vil ende opp med å betale en ekstra 14.230 kr for sin bil, og blir nødt til å gjøre nedbetaling av lån for de neste fem årene. Hvis hans situasjon skulle endre seg på den tiden (hvis hans timer ble redusert eller han mistet jobben), kan han ikke være i stand til å følge nedbetalings-planen.

Hvis du går og tenker på å låne penger for noe er det viktig å se det i sammenheng med hva du har lyst på og hva du trenger, samtidig som du må vurdere dine framtidige forutsetninger for å kunne tilbakebetale i henhold til avtale.

*basert på omtrentlige kalkulasjoner og ment i eksempeløyemed.