Har du hørt om kaksedagen?

Har du hørt om kaksedagen? Det er nemlig dagen Norske toppsjefer har tjent mer enn en helt vanlig nordmann har gjort på 1 helt år. Ja, det er også derfor den 30 januar er kalt kaksedagen. Det er en dag for å markere de som har en årslønn på under en måned. Det handler om 21 arbeidsdager. Så kort tid bruker norges toppledelse i de største Norske selskapene i Norge på å tjene inn en norsk gjennomsnittsløn. Frifagbevegelse.no har gått gjennom årsrekneskapane til dei 100 største selskapene i Norge. Reknestykket viser at en toppledar faktisk i løpet av knappe 21 arbeidsdager har tjent det samme som en gjennomsnittleg ansatt. Og derfor kalles 30. januar for årets kaksedag.

Med i regnestykket er fast årslønn, bonuser og andre “frynsegoder”. I år har de i tillegg valgt å inkludere verdien av aksjebasert lønninger som er oppgitt. Topplederene Er alle hentet fra Kapitals liste over landets største selskap etter deres omsetning.

Dette tjener kaksene

Så mykje tener ein toppleder. Topplederene i dei 100 største selskapene i Norge har en årsinntekt på omtrent 6,7 millionar kroner. Det er tretten gangar så mykje som den norske gjennomsnittslønnen på 524.600 kroner. Topplederene tjener i gjennomsnitt 3431 kroner i timen. Deres dagslønn er elleville 25.736 kroner. Er det ikke bare helt utrolig Direktørene i oversikten bruker 21 arbeidsdager på å tjene inn 524.600 kroner. Tirsdag 30 januar har de altså tent inn en vanlig nordmanns gjennomsnittslønn.

Elleve av direktørene på listen er faktisk kvinner. Det er en økning på seks kvinner fra fjorårets liste. Marine Harvest-sjefen er på lønnstoppen! Vi kan vel bare gratulere. Listen er toppet av administrerande direktør i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog. Han fekk nesten 19 millioner kroner i godtgjørelser fra selskapet i 2016. Grunnlønn var på over 5 millioner og bonusen på over 13 millioner kroner. Selskapet rangeres som nummer 15 på Kapitals liste over Norges 500 største selskap.