Har kontanter blitt overflødige?

Nordmenn betaler alt med sine forskjellige kort. Bare omkring 6 % av den norske befolkning benytter seg av kontanter i løpet av en dag. Det har blitt helt vanlig, og av og til er det vanskelig å huske nesten den gang de fleste transaksjoner fore-gikk med mynter og sedler.

Alle tenkelige plasser kan man idag betale for seg med et eller annet kort

Hvis du tar fram lommeboka og vil betale kontant er det ofte at butikkmedarbeideren må slå av kortleseren fordi de automatisk gikk ut fra at du ville betale med kort. Kontanter har nærmest blitt litt av noe utnom det vanlige. Nesten litt suspekt?

Datatilsynet har noe å si om saken, når det ble foreslått av Jan Digranes i Finans Norge at kontanter burde avvikles fullstendig. I Norge er det ikke lenger behov for kontant betaling, mener han og hans likesinnede. Finans Norge tok ikke i betraktning det Datatilsynet, som med en gang var ute å påpeke hvorfor dette ikke kan la seg gjennomføre.

“ Fra et personvern-ståsted er det først og fremst en bekymring at man ikke kan betale noe anonymt om kontantene avvikles”, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.
Hva menes med dette. Du kan selv forestille deg at alle, absolutt alle, finansielle transaksjoner du foretar er logget for evigheten. I en tidsriktig logg som til enhver tid er uunngåelig

Avvikle kontanter i Norge

DNB har også vært ute med forslag om å avvikle kontanter i Norge. Argumentet er bekjemping av svart økonomi, hvitvasking av penger etc.

Mange interessegrupper for eldre sier dette er helt håpløst for mange av våre eldste å forholde seg til. Det er vanskelig for mange å sette seg inn i intetnettbank og selv bare det å håndtere et kontantkort.

Per idag koster det Norge 3,5 milliarder kroner å trykke penger hvert år. Uansett vil det alltid være gode årsaker til å beholde valget for kontant betaling. Hva, hvor og når jeg handler noe eller betaler for en tjeneste er individets sak. Kontanter gir den anonymitet man av og til ønsker.