Huskeliste før du søker om et nytt lån

Uansett hva du trenger penger ting er det viktig å vite hva man skal gjøre. Enten det er et lån til bolig, bil, eller annet kan du låne til. Det er en del ting som du bør tenke over. Unngå klassiske feil nordmenn ofte gjør i forbindelse med søk om lån.

Er du uvitende om din kredittverdighet? Be om kredittrapport fra banken du allerede er kunde hos. Slik vil du vite om du har en betalingsanmerkning eller ikke. I tillegg vil rapporten vise positive ting! Hvis du betaler ned i tide og om du har nedbetalt tidligere lån. En kredittsjekk vil uansett bli utført, men slik har du detaljene selv.

Tenk over dette før du søker om lån

Velge lånet med den laveste renten- uansett

Rentene endres ofte, noe bankene også har lov til å utføre. Da er det viktig at man ikke utelukkende ser på renten på lånet, men også på andre faktorer som kan spille positivt eller negativt inn. Det er ikke bare den effektive renten du skal ta hensyn til når du søker lån.

Forstå lånebetingelsene før signering av lånekontrakt

Mange går i denne fella. Sørg for at du leser og forstår alt som er involvert med lånet. Mange signerer i ren iver og leser etterpå. Da er det for sent. Ta deg tid til å lese kontrakten i sin helhet. Still spørsmål hvis det er noe du ikke forstår. Hensyn til detaljer gjør at du vet hva du signerer.

Er din økonomi i orden?

Å vite om man faktisk har råd til et lån eller ikke er viktig. Har du et fornuftig budsjett? Det skal du ha før du søker om noe som helst. Hvordan skal du håndtere et lån når du ikke engang har oversikt? Du kan lese mer om budsjett i vårt nyhetsarkiv.

Har du egenkapital

Spesielt for et forretningslån eller et bolig vil det å ha noe egenkapital, for eksempel en forskuddsbetaling, signifikant øke sannsynligheten for å sikre seg et lån. Du skal vite at flere banker ikke er så entusiastiske for å tilby lån til de uten egenkapital. For større lån er det ofte en forutsetning.