Hva det innebærer å bli myndig?

Førerkort

Du kan begynne å prøvekjøre når du er 16. Men du kan bare ta sertet når du er myndig. Har du fylt 18 år er det en god ide, selv om du ikke har bil til å kjøre. Dette gjør deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet, da flere jobber krever B-førerkort. Å ha sertifikat er en en investering for livet.

Du kan gifte deg

Du har endelig rett til å gifte seg, med mindre din partner er under 18 år. Det er lov-befestet. Hvis du allerede tenker på å gifte seg, anbefaler vi at dere planlegger deres finansielle framtid med en gang.

Ansvar for egen økonomi

Det viktigste når du når 18 år er at du nå er ansvarlig for din personlige økonomi. Du har tilgang til bankkontiene dine og kan nå signere en kontrakt. Dette betyr at du nå kan låne penger. Det kan både være fint, men kan også føre til konsekvenser dersom dette misbrukes. Unngå sms lån og mange smålån. En god ide er allerede å lage ditt første budsjett for å forberede deg på livet som selvstendig. Når du er 18 år gammel kan du signere en avtale uten at foreldrene skriver under. Det handler ikke bare om ting som lån eller kjøp over internett, men alle konsekvenser som kommer med det.

Alkohol og spill

Når du kommer til 18 vil du også kunne bestemme over kroppen din. Du kan drikke alkohol på utesteder lovlig. Du kan røyke så mye du vil. Sist men ikke minst begynner du å spille spill som forskjellige selskaper tilbyr. Dette kan være Norsk Tipping eller hvilket som helst online casino. Ikke glem at mange spill er ment å få deg til å tape penger, så ikke brenn alle pengene på det og håpe på en stor seier.

Vi ønsker lykke til!