Hva du bør vite om kredittkort

Kredittkort kan benyttes for å kjøpe ting på samme måte som et vanlig bankkort. Den eneste forskjellen fra bankkort er at beløpet betales på etterskudd og at man har en viss maksgrense. Derav navnet kreditt-kort. Kredittkort er ofte gebyrfrie og kan være knyttet til fordeler i form av bonuser eller rabatter. Kanskje det er en bensinstasjon eller en kleskjede du har kredittkort ditt fra.

Som navnet tilsier kan du handle på kreditt med kortet ditt. Man kan nesten se på det som hvilket som helst annet lån. Normalt Stort sett må du betale tilbake innen 45 dager. Hvis ikke kommer det store gebyrer. Det koster godt å misse forfallsdato på disse kredittkortfakturaene.

Handle på kreditt

I stedet for at beløpet man handler for blir trukket fra en bankkonto, blir det trukket fra en forhåndsinnvilget kreditt. Hvor stor kredittgrense du får er avhengig av din inntekt og tidligere betalingsevne. Skulle din lønningskonto gå tom kan du altså benytte ditt kredittkorts kreditt. Ofte er det litt for lett å innbille seg at man har mere penger enn man rent faktisk har. Mang en nordmann har endt opp i kredittkorts-fella.

Du bør med andre ord inneha en viss disiplin før man skaffer seg et kredittkort. Unngå å ta opp flere forskjellige kredittkort. Ofte er det lett å miste oversikten fullstendig. Kortet skal nedbetales. Noe å tenke på før man impulshandler på nett eller i en butikk.

Fordeler og ulemper med kredittkort

Et myriad av forskjellige kredittkortutstedere finnes på markedet og konkurransen om dine penger er knivskarp. Det tilbys derfor et stadig økende antall fordeler med de ulike kredittkortene. Hvilke fordeler som er knyttet til kortet varierer fra kredittkort til kredittkort. Ofte snakker vi om reise- og avbestillingsforsikring og gjerne en eller annen form for rabatt- eller bonusordning. Noen bonussystemer er utformet slik at man får penger tilbake ved kjøp, mens andre er tilknyttet allerede etablerte bonussystemer. Det er verdt å merke seg at vilkårene og betingelsene for disse forsikringene/bonusene kan variere stort fra selskap til selskap.