Hva er 50/20/30 budsjettregelen?

I tillegg til å tilby alle lesere de aller beste forbrukslån, smålån og muligheten til å sammenligne har vi også mye informasjon å by på. I dag vil vi snakke om 50/30/20 regelen alle snakker om for tiden. Senator Elizabeth Warren er den som populariserte 50/20/30 budsjettregelen i sin bok “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan.” Den grunnleggende regelen er å dele inntekt etter skatt, bruke 50% på behov og 30% på ønsker mens allokering 20% til besparelser. Fornuftig, eller hva?

Behov

Behov er de regningene du absolutt må betale og er de tingene som er nødvendige for å overleve. Disse inkluderer leie eller boliglån betalinger, bilutgifterr, dagligvarer, forsikring, helsetjenester, minimum gjeld betaling og verktøy. Kategorien “behov” inkluderer ikke elementer som er ekstramateriale, for eksempel HBO, Netflix, Starbucks og spisesteder.

Ønsker

Ønsker er alle de tingene du bruker penger på som ikke er helt avgjørende. Dette inkluderer middag og film ut, den nye håndvesken, billetter til sportsarrangementer, ferier, den nyeste elektronikk-gadgeten og ultra-høyhastighets Internett. Denne kategorien inkluderer også de oppgraderingsbeslutningene du gjør, for eksempel å velge en kostbar biff i stedet for en billigere hamburger, kjøpe en Mercedes i stedet for en mer økonomisk Honda. Eller å velge mellom å se på fjernsyn ved hjelp av en antenne gratis og bruke penger til å se på kabel-TV. I utgangspunktet er ønsker alle de små tingene du bruker penger på som gjør livet morsommere og underholdende.

Sparing 20%

Sett av 20% av inntekten til besparelser og investeringer. Dette inkluderer å legge til penger til et beredskapsfond i en egen konto. Sett av penger en fondskonto eller invester i aksjemarkedet. Besparelser kan også inkludere nedbetaling av gjeld. Mens minimumsbetalinger er en del av kategorien “behov”, reduserer dette eventuelle ekstrabetalinger. Prinsippet er å unngå fremtidige renter, slik at de blir besparelser.