Hvilke krav må jeg oppfylle for å ta opp et lån?

Det første man burde gjøre før man søker om lån, er å finne ut hva som gjør et lån bra. Det finnes svært mange forskjellige tilbydere av lån på nettet, og for et utrent øye vil de fleste virke like. Det viktigste poenget med et godt lån er allikevel enkelt – det er et lån som du kan spare penger på. Det man burde se etter er den effektive renten, ettersom det er denne som avgjør hvor mye ekstra du må ut med når du skal nedbetale lånet. Denne inneholder en rente som er fastsatt av banken, i tillegg til alle gebyrer som legges til.
Hvor stort lån du kan ta opp er avhengig av inntekten din.

Den legger forhandlingsgrunnlaget, og banken vil tilby deg en lavere rente etter hvor høy inntekt du har. Du må også vurdere hva som er et bra lån for den aktuelle situasjonen. Hvis du bare skal låne en liten slant med penger, så burde du unngå et av de store forbrukslånene. Dette er fordi de ofte har etableringsgebyrer på nærmere tusenlappen. Da burde du heller se etter et såkalt «SMS-lån», som kan gi deg den samme lånesummen, men kanskje med en tredjedel av gebyret.

Hvor mye kan jeg låne?

Så lenge du har fylt 18 år, så finnes det muligheter for å låne penger, selv om det kan bli litt vanskelig. De fleste bankene krever nemlig at du har fylt minst 23 eller 25 år, men det finnes et par-tre tilbydere som har 18årsgrense på sine lån. Dersom du oppfyller kravet om aldersgrense, så er neste utfordring i rekken inntekten din. Denne er ikke alltid avgjørende for om du får låne, men den vil definere hvor mye du får låne. Mange banker har også et krav om at du må tjene minst 150 000 eller 200 000 for at du skal få låne noe i det hele tatt, ettersom de ikke har andre sikkerheter til lånet.

Hvor mye du kan låne burde heller ikke være helt opp til banken – du burde sette deg ned for deg selv og lage et budsjett på forhånd. Selv om banken vil tilby deg en solid lånesum, så er det ikke sikkert at din personlige økonomi tåler det. Ingen har bedre kontroll på økonomien din enn deg, så hvis du klarer å lage en nedbetalingsplan på forhånd, så finner du raskt ut hvor mye du kan låne.