Hvor gammel er du? Spar i henhold til din alder

20-årene: Bygg et solid fundament

Unngå gjeld når du er ung. Det betyr ingen kredittkort, bilbetalinger eller finansierte møbler eller ferier. Små lån og forbrukslån bør betales tilbake hver måned. Og hvis du har studielån, betal dem av. Skaff deg forskjellige forsikringer som en god medisinsk forsikring og innboforsikring.

30-årene: Skift til familiefokus

Hvis du har barn snart, omarbeide budsjettet ditt for bleier, barnehage, barnesenger og bilseter. Du får litt mindre penger, men du vil få mye igen i form av kjærlighet. Se til at dere har nok livsforsikring til å dekke familien din. Vi anbefaler å få 10 ganger inntekten/e dine. Bygg opp din nødstilfelle i tre til seks måneders utgifter. Før eller senere skal du trenge det.

40-årene: Invester sparingene

Du er på toppen av din karriere, og barna dine er endelig ute av barnehagen (eller i det minste ut av bleier). Det betyr litt mer penger i banken å investere.

50-årene: Se fremover, ikke bakover

Du begynner å se frem til et liv uten daglig pendlingen. Men du er ikke der ennå. Fortsett å investere en 15% av inntekten din. Nå er det på tide å betale boliglånet ditt.

60-årene: På tide å ga av!

Det er på tide å pensjonere seg. Men det betyr ikke at du sitter på sofaen hele dagen og ser på dokumentarfilmer. Vær proaktiv og juster budsjettet ditt. Og finne måter å holde seg aktiv!

Dagen du blir 60, kjøp langsiktig omsorgs-forsikring. Uten gjeld eller en voksende familie for å støtte, kan du fokusere på deg selv. Nå kan du reise til utlandet når du vil. Du kan også kjøpe en feriebolig i syden. Besøk barnebarnene og gi sjenerøst i lokalsamfunnet. Å spare til pensjon tar mye arbeid over en lang distanse. For å sette målene dine, hold deg fokusert. Lykke til!