Hvordan overleve på studentlån

Det er den tiden av året når Universiteter åpner dørene for eksisterende og nye studenter. Mange, om ikke de aller fleste, har studielån. At vi har studielånordning i Norge er ett av de pluss ved å bo i velferdsstaten. Men, det er ikke enkelt i dagens samfunn å overleve som student. Og dessverre er det mange unge som har et veldig lite realistisk forhold til penger.

Mange norske unge studenter har vokst opp med transaksjoner på nett eller med kort. Det er ikke mange som har et forhold med kontanter. Ikke mange vet hva pengene ser ut som engang. Og i mange tilfeller er det foreldre og kredittkort som tar støyten. Lær deg å håndtere studielånet ditt bedre. For din egen skyld.

Ikke lån penger mens du er på studielån

Selv om lån på nett er tilgjengelig for deg mens du studerer er det ikke sagt det er en god ide. Mange studenter jobber deltid ved siden av studiene. Da er de også kvalifisert til å ta opp forskjellige typer lån. Med en deltidsjobb kan man ta opp sms lån og større eller mindre forbrukslån.

Selvsagt kan det være kriser hvor et kjapt nettlån er den beste løsningen. Men det er ofte bare der og da. Hvis du virkelig vil ut av knipa bør du sørge for at du faktisk har penger til å betale studielånet. Så enkelt er det faktisk.

Når du er ferdig med studiet

En av de beste måtene å betale ned studielånet raskt, er ved å gjøre mer enn minimums-betalingene. Selvfølgelig, “bare betale mer” er ikke realistiske råd for folk flest. Men hør meg om dette: Selv noen få engangs-betalinger kan ha betydelig innvirkning på studielån-balansen. Har du råd til å slenge inn et par hundringser, skal du gjøre det! Du vil aldri angre på det. Husk at dette lånet kan ende opp med å henge over deg inn i 40-årene! Lykke til til både deg som har nytt studielån og deg som betaler ned.