Hvordan sammenligne lån på nett effektivt

Hva bør man se etter når når man sammenligner forbrukslån? Står du i en situasjon hvor du må eller vurderer å ta opp et forbrukslån er det bare å lese videre. Vi sier alltid at våre lesere skal sammenligne forbrukslån. Å sende inn en tilfeldig lånesøknad uten å sammenligne hva andre banker kan tilby kan bli dyrt.

Forbrukslån har dessverre en betydelig høyere rente enn andre lån. Nettopp dette er en av grunnen til at du bør foreta sammenlikninger. Mange klarer ikke å betjene sine lån over tid og havner i et økonomisk uføre. Til og med Forbrukerrådet har laget en egen sjekkliste for hva man bør tenke på før man tar opp et forbrukslån. Vi deler noen av disse tipsene nedenfor. Litt forbredelse før man signerer lønner seg alltid.

Slik sammenligner du best når du velger et lån på nett

Effektiv rente

Banker opererer med nominell og effektiv rente på alle lån. Selvsagt gjelder dette også forbrukslån. Hva du bør se på er den effektive renten som også viser lånets omkostninger. Det gjør derimot ikke den nominelle renten, og man kan få inntrykk at lånet er rimeligere enn det i realiteten er. Ofte ligger den effektive renten på forbrukslån rundt 10% og 20%. Du kan selv tenke deg hvor viktig det er å sjekke etter den aller laveste renten.

Lånesum

Hvor stort lån man kan eller bør du ta opp. Dette varierer fra bank til bank. Noen banker spesialiserer seg på mindre lånesummer, mens andre har lånesummer helt opp til kr. 600.000.

Nedbetalingstid

Mange ønsker lengst mulig nedbetalingstid på sitt forbrukslån, og et stort antall banker og finansieringsselskaper tilbyr fra 12- 15 år. For mindre lån vil løpetiden være noe lavere. Sammenlign flere banker om de har en nedbetalingstid de en nedbetalingstid som passer dine ønsker, og sammenlign bankenes øvrige vilkår etterpå.