Hvorfor du ikke bør låne penger til venner og familie

“Verken en låner eller en utlåner være.” Disse berømte ordene kom fra Polonius, Shakespeares sjef rådgiver til kong Claudius i Hamlet. Som Polonius gir noen faderlige råd til sin sønn Laertes, gir Shakespeare noen tidløse råd til oss.

Hvorfor skal vi ikke låne penger til venner og familie? Polonius svarer at i hans neste linje: “Slike lån ofte mister både penger og en venn.” Polonius visste at et lån til en venn eller et familiemedlem ofte resulterer i tap av både penger og forholdet mellom familiemedlemmer.

Faktisk kan lån mellom famile eller venner resultere i en helt uventede problemer. Hvis du allerede har bestemt seg for å låne ut penger til noen nær deg, her er noen tips for å hjelpe deg dempe noen potensielle områder for kommunikasjonsbrudd og konflikt. Du vil kanskje se at det er bedre å ta opp et forbrukslån enten det er du eller din venn/familiemedlem som behøver penger. Du kan lese mer om lån fra 3000 NOK til 30.000 NOK

Gode råd før du låner til venner eller familie

Åpent Lån

Lån til familie og venner har en tendens til å være “åpent”. Partene kommer ofte ikke til en enighet om en tidsplan for tilbakebetalinger, og inkluderer ikke renter på lånet. Långivere vet ikke når pengene vil bli returnert, og låntakere vet ikke når de må tilbakebetale lånene. Dette etterlater begge parter i limbo, og har ikke satt noen forventninger. Usikkerheten kan føre til stress som låner kan bekymre deg for at utlåner forventer betaling og utlåner bekymringer om når han eller hun vil bli tilbakebetalt.

Tidsplan for lån

Hvis du må låne penger til et familiemedlem eller en venn, gi dem en tidslinje og en tidsplan for tilbakebetaling av lånet. Tidslinjen gir en endelig frist for total tilbakebetaling av lån og planen gir dem retningslinjer for å gjøre månedlige utbetalinger.

Lån er ikke en prioritet

Med et åpent lån, kan låntakeren ofte ha en følelse av at det haster å tilbakebetale lånet. Uten en tidsfrist, betale tilbake lånet blir låntakers siste prioritet. Låntakeren vil ikke møte noen konsekvenser for ikke å betale tilbake lånet, som sen betaling, høyere renter avgifter, eller en negativ innvirkning på sin kredittscore.

Unngå eventuelle misforståelser

Snakk med din venn eller familiemedlem, og la ham eller henne vet at tilbakebetaling dette lånet må bli en prioritet. Sett en frist for tilbakebetaling for å unngå eventuelle misforståelser.

Det er vanskelig å be om pengene tilbake

Det kan være vanskelig å be om tilbakebetaling av et lån fra en venn eller et familiemedlem.

Løse situasjonen

Hvis du allerede har lånt penger til en venn eller et familiemedlem, og sliter med å be om penger, ta deg tid til å snakke med den som lånte deg penger for å løse situasjonen.