Ikke la deg lure! Be om effektiv rente!

Å låne penger kan faktisk sammenlignes med å leie noe. Hvis du leier en moped i Hellas, tar utleier betalt. Utleier skal dekke kostnadene for kjøp av mopeden, forsikring og andre drifts-utgifter. Det samme gjelder penger. Hvis du låner penger, betaler du for å få tilgang til dem, og du må betale renter. Den som låner ut penger må dekke sine kostnader ved å ha lånt dem fra noen andre, og deres administrative kostnader. Renten egentlig bare prisen på dine lånte penger.

Hvor mye koster det å låne?

Prisen på å låne penger varierer. I dag er det mange forskjellige typer lån med ulike “priser”. Hva du faktisk betaler for et lån er ikke alltid åpenbart. Noen långivere indikerer at lånet er rentefritt, men i stedet tar de ulike avgifter knyttet til lånet, som de kan kalle nesten hva som helst.

For å kunne sammenligne ulike lån er det et konsept du må vite om som er effektiv rente. Effektiv rente kalkulerer alt du skal betale for ditt lån innen et år. Utregningen av effektiv rente er kompliserte saker, men du rådes til å be långiveren spesifisere dette for deg. Når du har den effektive renten vil du raskt oppdage at den renten du så i reklamen og den effektive renten er langt i fra hverandre.

Smålån som er markedsført som “rentefrie” kan ha en skyhøy effektiv rente. Et lån som indikerer en høy rente, men har ingen andre avgifter, kan vise seg å være billigere enn den “rentefrie” lån. Renten er prisen på penger som du betaler for å ha tilgang til “andres” penger. Når du betaler renter reduseres ikke lånestørrelse, du betaler bare for å ha fortsatt tilgang til pengene du lånte. Når du faktisk betaler mer enn rentene kalles dette avskriving, og ditt lån begynner å krympe.