Kjøper du bolig for aller første gang?

Det er mange startfeller å falle i når du kjøper din første hjem. Og det å ta opp et lån i en slik størrelsesorden er ganske så nervepirrende. Men forbereder du deg godt, kan du unngå at boliger drømmen blir et mareritt. Forberedelse er alt når du kjøper eiendom- Særlig første gang. Det er mange fallgruver, men tenk over den økonomiske tryggheten det ligger i boligen når alt først er på plass!

3 Gode tips til deg som kjøper ditt første drømmehjem

Før du går til banken

Før du har ditt første møte med banken, bør du vite din økonomi godt og ha all relevant informasjon klar. I tillegg til lønn og din jobbsituasjon, kan banken for eksempel spørre hva slags liv du ønsker å leve. Som familiefar for eksempel, har du kanskje en dyr hobby, reiser mye eller har dyre vaner? De vil be deg om å anslå hvor mye penger det er behov for hver måned i privat forbruk per familiemedlem. Fint å ha tenkt over dette på forhånd. Hvor mye du kan låne avhenger av din månedslønn. For å sikre at du har nok finanser og ikke over-låner deg selv, ser bankene spesielt på disponibel inntekt og gjeld faktor.

Budsjett: Husk å få alt med

Alle inntekter og utgifter skal regnes inn i budsjettet, er det kult å komme opp med et ferdig, godt gjennomtenkt budsjett, som tar hensyn til alle faste utgifter. Det er ikke sikkert at du vet nøyaktig på øret, men ha i så fall noen realistiske anslag. Også ha en klar ide om størrelse, beliggenhet etc på boligen du/dere ønsker dere.

Andelslån

Andelslån er et godt valg for førstegangskjøpende. Det er mange færre krav for å låne mot et borettslag, og det kan variere fra bank til bank hva du skal sette ned i betaling, og lånet kan deles inn i porsjoner der du betaler ulike renter. Når du trenger å låne fra banken med din del som sikkerhet, må du godkjennes av borettslaget.