Kontantuttak i utlandet. En miniguide

Vi har alle opplevd at gebyrene ved kontantuttak i utlandet kan bli et sjokk når man kommer hjem. Å ta ut penger i utenlandske minibanker er ofte knyttet til overraskende høye gebyrer. Hvis du er litt mer bevisst på det hele kan du spare deg mange kroner. Vi vil nevne noen ting du kan forsøke å være oppmerksom på når du og VISA tar på tur.

Så hva bør du egentlig tenke på og hvordan kan man unngå disse gebyrene? I prinsipp så har nesten alle kredittkort høye uttaksgebyrer utenlands. Gebyrene er som regel et fast beløp, typisk rundt 30 NOK. I tillegg kommer en prosentsats av uttaket som gjerne ligger på rundt 1,5%. Det sier seg selv at mange små uttak fort baller på seg.

Det finnes svært få banker som har gebyrfrie uttak utenlands, som for eksempel Skandiabanken. Det er et kort som skiller seg fra andre kort, uten gebyrer på kontantuttak og har heller ikke rente fra uttakstidspunktet. Bank Norwegian Visa, som du finner her på våre side er det kortet som hverken tar gebyrer eller belaster deg rente fra uttakstidspunktet. Dette kortet kan bli din reisevenn.

Hva med Mastercard i utlandet?

Visa og Mastercard bestemmer hvilken valutakurs du får når du tar ut penger utenlands. De setter sine egne valutakurser. Valutakkursen er basert på hvilken deal de har med respektive bank og renten på Visa vs MasterCard er omtrent det samme hvis du lurte på det.

Det finnes ikke noen kort som ikke justerer valutapåslag. Påslaget kommer uansett om du tar ut penger eller handler med kortet direkte i butikk. Vanligvis ligger dette gebyret på 1,75 %, men noen banker har dyrere valutapåslag. Her er det ikke noe å spare på men du bør være bevisst på at dette gebyret vil legges til.

Tar du ut penger i lokal valuta er det billigere. For all del ikke ta ut penger eller betale overført i norske kroner.