Kort introduksjon til de ulike boliglån-typene

Et fast boliglån, som navnet antyder, gir deg mulighet til å “fikse” boliglånsrenten i en viss tid. Dette kan være fra to år til så mange som 10. Renten vil ikke endres i løpet av denne tiden, og heller ikke de månedlige avdragene dine, noe som betyr at du kan være sikker på boliglånets utgifter for en stund. Etter at den tildelte perioden avsluttes, vil du automatisk gå videre til leverandørens tilbakestillingsrate.

Variabelt boliglån

En variabel rente boliglånstype tilbyr har ikke tilbakebetaling- sikkerhet, men i stedet tilbyr sjansen for en lavere rente. Mens noen variable boliglån vil ha en sluttdato, hvorefter de kommer tilbake til utlånerens tilbakebetaling, kan du holde et slikt boliglån for hele ditt boliglånsperiode (som vanligvis er 25/35 år) uten at du trenger å refinansiere. Ikke vær så opptatt av de lavere prisene som tilbys, men som variabiliteten av prisen betyr at det kan gå opp så lett som ned. Noe som betyr at det ikke er noen garanti for at de månedlige tilbakebetalinger vil forbli de samme (og det kan være vanskeligere å budsjett som et resultat).

Et nedsatt variabelt boliglån gir deg en rabatt på utlånerens standardvariabel rente for en viss tidsperiode. Men som med et vanlig variabelt boliglån, kan din rente endres når som helst under låneperioden. Noe som igjen betyr at du ikke kan være sikker på hva dine tilbakebetalinger vil bli. Videre, med tanke på at tilbakebetalingstallet vil være høyere enn de fleste priser, vil du sikkert vurdere å omkjøre når den diskonterte perioden avsluttes.

Mindre typer av boliglån

Det finnes andre, mindre vanlige typer boliglån, som for eksempel, men det er usannsynlig å finne disse tilgjengelige for førstegangs-kjøpere. Du vil derfor mest sannsynlig være å tilbakebetale boliglånet ditt hver måned, kjent som et tilbakebetalings-lån. Som betyr at du skal betale både renter og deler av hovedstaden hver måned. Hvilken type boliglån er best for deg vil avhenge av dine personlige forhold. Det bredere boliglånsmarkedet og din holdning til risiko. For en ide om hva boliglånsmarkedet og boligprisene gjør for øyeblikket, ta en titt på noen av våre norske lånetilbydere.