Krona er rammet av globale økonomiske vanskeligheter og fallende oljepris

Sentralbanken hadde antydet at renteøkning kunne komme så snart september. Norges valuta har vært i press i det siste pga av økende bekymring for hvordan USA-Kina-handelskrig vil skyve oljepriser og ellers vil påvirke vår økonomi. Kronen falt forrige mandag 0,5 prosent mot euro. I de åtte handelsdagene i august har valutaen falt mer enn 1,8 prosent.
Francesco Pesole, valutastrateg ved ING, sa at norsk økonomi er “sterkt utsatt” for de amerikanske og kinesiske handelsspenningene, som har blitt verre de siste ukene.

Et kraftig fall i råvareprisene har også gitt en smell til olje- og gassindustrien står for mer enn en femtedel av Norges bruttonasjonalprodukt og omtrent to tredjedeler av eksporten. Oljepriser har kastet mer enn en tiendedel av verdien denne måneden midt i global svakhet. Handelen i USA og Kina og økende amerikansk produksjon i møte med kutt i Opec.

Brent råolje, den internasjonale referansen for oljepriser, falt 0,8 prosent mandag til 58,05 dollar fatet. Det er omtrent 23 prosent fra årets topp i april.

Nye rentevedtak

Fokus vil skifte senere denne uken til sentralbankens rentevedtak, planlagt til torsdag. Norge er et utvidet, til og med regionalt. Våre skandinaviske naboer Sverige og Danmark har også opplevd negative styringsrenter. Andre sentralbanker i Europa og USA har enten kuttet eller blir sett på som forberedt på å kutte rentene. Ettersom en svekkende global økonomi opprettholder effekten av den forverrede handelsspotten mellom USA og Kina og andre geopolitiske faktorer.

Landets innenlandske historie kan fremdeles presse Norges Bank til å opprettholde sin nøkterne holdning. Det la ING-analytikere til, men med handelsspenninger som sannsynligvis ikke vil avta fremover, vil markedene sannsynligvis fortsette å redusere forventningene til Norges Bank. Vi krysser fingrene for krona. Skulle du trenge et økonomisk løft er det fortsatt like trygt å ta opp forbrukslån, selv om renta på krona er dårlig.