Lever du etter saldometoden?

Ikke alle vet hva som menes med “saldometoden”, men det er også gjerne de som lever etter denne metoden. Hva det betyr er rett og slett at du styrer forbruket etter hvor mye det er igjen på lønnskontoen fra måned til måned. Uten en ide om hva sparepenger betyr. Så snart du blir betalt er det fullt kjør og innkjøps-fest. Resten av måneden er bare ris og elendighet. Du er ikke alene hvis du kjenner deg igjen her.

Løsningen for mange kan rett og slett være å legge inn et fast trekk til en sparekonto. Begynn med en lav sum som for eksempel bare 500 kroner. Slik merker du knapt at du har litt mindre penger å rutte med til forbruk. Før du aner det har du “penger på bok”.

Gode råd hvis du lever etter saldometoden

Vet du hva du har? Du er ikke alene om å ha mistet finansiell kontroll. Har du et budsjett på plass eller ikke? Sett deg ned med kontoutskrift fra nettbanken for de siste to-tre månedene. Slik ser du ditt eget forbruk svart på hvitt.

Legg utgiftene i kategorier for å få oversikt. Mat, klær, fritid, transport etc. Se på hva dette koster målt opp mot det du får netto utbetalt fra jobb eller andre faste inntekter. Med andre ord bør du vurdere kritisk hvilke utgifter du kan redusere eller kutte ut helt. Kan du kutte ned på mobilbruk for eksempel? Eller gå til jobben?

Kom deg ovenpå med et forbrukslån

For den som lever etter saldometoden, kan en uforutsett regning være nok til at man havner på etterskudd. Og dette skjer gjerne igjen og igjen. Hva vil du gjøre hvis oppvaskmaskinen plutselig krasjer. Eller bilen din? Kan du takle slikt? Kom deg ovenpå i din personlige økonomi med et realistisk budsjett. Et lån kan hjelpe deg med å komme på beina igjen.