Millennials vil ikke ha råd til pensjon

Nye tall viser at folk født etter 1983 også kjent som “millenials” sliter. Mest sannsynlig har de lånt penger fra venner og familie eller solgt sine eiendeler for å betale regningene sine. En tredjedel av 18-34 åringer har blitt tvunget til å gå uten mat og oppvarming. Dette er siden lønninger ikke har økt, mens levekostnadene har.

Forskning begynner å gi oss tall på hvordan millenials lever og grunnene til hvorfor. Det som skiller seg ut er at den yngre generasjonen har det tøft for øyeblikket. Vi har alle lest medieoverskriftene i det siste. Faktisk tror en av fem norske millenials at de ikke har råd til pensjon.

Lut fattig med gjeld

Problemet handler ikke bare om unge voksne som ikke har råd til bestemte ting. Minst 40 prosent av de som er spurte i undersøkelsen har allerede gjeld som konsekvens av for dårlig råd. Gjennomsnittlig norsk lønn viste en økning på 0,3 prosent i januar 2018. Og de fleste regionale inntekter har falt betydelig over 2017/18. Spesielt i Oslo var det en nedgang på mer enn 4 prosent, med ledige stillinger på over 244 000.

Stigende kostnader har forårsaket mange millenials lever på fattigdomsgrensa. De har veldig vanskelig for å få endene til å møtes. Den gjennomsnittlige kostnaden ved å leie et ettroms-hjem i hovedstaden er gjennomsnittlig 9700 kr. Noen eksperter tror at disse prisene bare vil øke. Også fallet i kronekursen og økningen i inflasjonen har ikke hjulpet saker.

Utestengt fra boligmarkedet

Sjansene for tusenvis av å kjøpe sitt eget hjem og bli kvitt kreditt er en umulig oppgave. Vi ser en nedgang i eierskap i alderen mellom 25 og 34. Og mange medlemmer av denne generasjonen kommer ut av universitetet med en stor del av studielån. Flere har allerede forbrukslån og annen gjeld å slepe på fra studietiden. Pensjon er også en luksus. En av 10 unge mennesker tror det er lite sannsynlig at de noen gang vil ha råd til å gå ut i pensjon.