Nordmenn handler mer og mer på nett!

Nordmenn elsker å handle online og i fjor økte nordmenns netthandel med 14,3 prosent. Handel og konsum i utlandet økte med 9 prosent, butikkhandel med 2,7 prosent og grensehandelen med 1,9 prosent. Denne økningen i konsum skyldes at svak norsk krone har gjort varer dyrere. Selve antallet salgstransaksjoner har ikke steget, det er faktisk færre salgstransaksjoner enn før. Fagsjef i Virke, Johanne Kjuus, sier vi legger igjen like mye penger eller mer, både i butikk og på nett til NTB.

Fall i oljeprisen har gitt svakere NOK

Onsdag presenterer Virke sin handels-rapport med oppdaterte tall om norsk handel. Etter fall i oljeprisen de siste to årene og svakere krone er det blitt flere endringer i hvordan nordmenn forvalter din disponible innkomst. Mange har blitt mer bevisste på hva de handler på butikken eller i fysiske forretninger, men Ola Nordmanns akilleshæl er nettshopping.

Nordmenn handler lavpris og sammenligner priser for det de handler, men hele 15% sier det fort blir bestilt ting som overhodet ikke var planlagt. Det er mange fristende tilbud på nettet, og kredittkortet brenner i lomma. Ingen klarer å være snusfornuftige hele tiden.
Det som handles er stort sett klær og mote, samt beauty-produkter blandt kvinner og sportsutstyr og elektronikk blant menn. Unge mennesker har ingen kategori de peker seg ut i med henhold til kjønn, men handler stort sett likt. Mye penger blir brukt på musikk og gaming.

Tallene er for 2015, og Kjuus sier at tallene for begynnelsen av 2016 viste et mer redusert forbruk, men at dette har snudd igjen de siste månedene av 2016.
Kjuus sier de har en forventning om 4 prosent vekst i årets varehandel totalt, men med null volumvekst. Mange tar opp forbrukslån for å finansiere nettshoppingen. Hvilket er helt fint hvis man har råd til det!