Nordmenn har 235 millioner i inkassogjeld

Tallene kommer fra Kredinor, og de bekymrer prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist, melder NRK. Organisasjonen gir gratis rettshjelp til unge under 25 år. Dette er til stor bekymring for regjeringen som sitter på sidelinjen og ser en hel generasjon slite i gjelds-fella. Hva kan man gjøre for å forbedre den personlige økonomien til de som allerede er i klemma?

Thorud forteller videre ” Det er en utfordring at mange har lite forståelse for forholdet mellom inntekt og forbruk, effekter av rentesrente og så videre. Vi ser et klart behov for å legge til rette for at folk får bedre økonomi forståelse og gode betalingsvaner i ung alder”
Mange har glemt hva det vil si å balansere inntekter og utgifter. For mange er selve minimum levekostnader på ingen måte i samsvar med inntekten. Mange unge sliter også med store studielån som deres nye jobb i det eller det andre yrke ikke på langt nær evner å kunne betale ned og samtidig skape en trygg tilværelse eller stifte familie.

Grunnlønnen må opp i alle yrker og de unge må lære måtehold

Mange har yrker som overhodet ikke er justert til hva det koster å bo der arbeidsplassen befinner seg. Vi kan ikke forvente at alle flytter til Finnmark eller Svaldbard.
Thorud forteller videre om at fristelsene er mange og kjøpepresset stort, og ofte oppstår betalingsproblemene når forbruksgjeld kommer ut av kontroll.

“Veien er kort fra handel på nett til kredittkortgjeld som eskalerer”, konkluderer han tungsint. Markedssjef Ingjerd Thurmer i Kredinor sier utviklingen har gått feil vei siden 2014 og at hver person som har inkassogjeld, i snitt har 2,6 saker mot seg.
– Av erfaring vet vi at jo mer en person skylder, jo vanskeligere er det å betale tilbake, forklarer hun.