Norges rikdomsfond fordobler grønne investeringer

Norges rikdomsfond fordobler grønne investeringer. Norges statlige fond, verdens største på over 1 billion dollar, vil snart kunne investere i unoterte infrastrukturprosjekter for fornybar energi. For eksempel vindmølleparker og solparker. For tiden er 66,3 prosent av fondet investert i aksjer, 30,7 prosent i obligasjoner og tre prosent i fast eiendom.

Mens fondet allerede eier stakes i børsnoterte selskaper innen fornybar energi, betyr fredagens kunngjøringer at det nå vil ha større breddegrad å investere i infrastrukturprosjekter på et tidligere stadium, slik at det kan maksimere gevinsten.

Å tillate unotert fornybar energi infrastruktur er ikke et klimapolitisk tiltak. Men er en del av investeringsstrategien for fremtiden for nordmennets liv. Disse investeringene skal være underlagt samme lønnsomhet og åpenhetskrav som fondets øvrige investeringer.

Oljeinntekter mot fornybar energi

Det norske statens oljeinntekter har fondet allerede en konvolutt på maksimalt 60 milliarder kroner (7 milliarder kroner) reservert for klimainvesteringer. Det taket vil nå bli doblet til 120 milliarder kroner. Ifølge konsulentfirmaet McKinsey, er det globale fornybare energimarkedet for tiden vurdert til $ 2,9 billioner, og forventes å stige til $ 4,2 billioner innen 2030.

Norge er den største olje- og gassprodusenten i Vest-Europa. Men fondet har de siste årene blitt stadig mer grønt – bevegelser hilst av miljølobbyen, men endringene er vanligvis basert på rent økonomiske hensyn.

I mars annonserte Oslo at det var å selge sine innsatser i olje- og gassutforsknings- og produksjonsbedrifter for å redusere eksponeringen mot svart gull.

Håp for fremtiden

Denne beslutningen kan påvirke mer enn hundre selskaper spesialisert på oppstrøms operasjoner. Inkludert Chesapeake i USA, Kinas CNOOC, Canadas Encana, Frankrikes Maurel og Storbritannias Tullow. Men selskaper som er involvert i nedstrømsoperasjoner eller som også investerer i fornybare energikilder, inkludert alle oljeselskapene, vil bli spart.

Fondet har allerede delvis trukket seg ut av kullindustrien, både av miljømessige og økonomiske årsaker. Men noen selskaper har hittil falt gjennom sprekkene, som Tysklands RWE.

Fondet vil også kunne skrabe sine obligasjoner i 10 nye økonomier (Chile, Tsjekkia, Ungarn, Israel, Malaysia, Mexico, Polen, Russland, Sør-Korea og Thailand). I april ​​var fondets verdi nesten 9,04 trillioner kroner. Fortsett å lese Lånepenger24 for mer spennende nyheter!