Norsk strømforbruk en av verdens høyeste

Visste du at norske husholdninger har verdens høyeste strømforbruk, sammen med blant andre Qatar og Saudi-Arabia? Det er det flere grunner til. Til forskjell fra de fleste andre land, bruker de fleste i Norge elektrisitet til å varme opp boligen.

Når kulda setter inn i vintermånedene, bruker vi mye strøm for å ikke fryse. Mange tror det er belysning, klesvask og elektriske apparater som fører til høye strømregninger, men i en normal enebolig går så mye som 60 prosent av strømmen til oppvarming.

Selv om vannkraften har gitt oss ganske lave strømpriser, betyr det ikke at det ikke er mye å spare på strømmen, også i Norge. I en måned med en snitt-temperatur på -10 grader, har et typisk bolighus bygget i 1987 hele 2000 kroner høyere strømregning enn en bolig bygget i 2010 (se illustrasjon nedenfor). Uansett hvor glad du er i kråker; de færreste vil betale tusenlapper for å fyre for dem.

Her er seks enkle råd for lavere strømregning

 • Senk temperaturen:
  Energibesparelsen ved redusert innetemperatur vil variere ut fra type bolig og over året, men som en tommelfingerregel kan en regne med at en reduserer energibruken til romoppvarming med ca. 5 prosent for hver grad en senker innetemperaturen
 • Styr temperaturen automatisk:
  Et varmestyringssystem et enkelt og rimelig tiltak, som tidsstyrer temperaturen i boligen din og sikrer effektiv energibruk når du er hjemme, og når du ikke er til stede. Med et godt varmestyringssystem kan energibruken til oppvarming normalt reduseres med 20 prosent.
 • Monter tettelister:
  Du finner enkelt luftlekkasjer rundt vinduet ved å føre et tent lys langs listene og langs vegg- og taklister inne i rommet. Flammen vil blafre dersom det er trekk.
 • Spar på varmtvannet:
  Det aller enkleste tiltaket du kan gjøre for å begrense energiforbruket til oppvarming av vann, er å bytte til sparedusj og montere sparedyser på vannkraner.
 • Etterisoler boligen:
  Utilstrekkelig isolering fører til kalde gulv og vegger, samt høy strømregning. Luftlekkasjer merkes ofte som trekk rundt vinduer, dører, i overgang mellom vegg og gulv/tak og langs gulv.
 • Bytt oppvarmingskilde:
  Ulike typer varmepumper er klimavennlige alternativ til elektrisk oppvarming. Med en varmepumpe får du mer varme ut av hver kilowatt-time. Det kan også lønne seg å installere f.eks. en vedovn eller pelletsovn.

Når du først renoverer boligen din, lønner det seg å velge moderne energiløsninger samtidig.