Opptrapping til valget i USA har Wall Street på tå hev

Wall Street er vettskremt for at Donald Trump kan vinne valget som avholdes om få dager. Wall Street opererer med en såkalt “fryktmåler” aka VIX-indeks, som har nådd det høyeste nivået i de siste 6 månedene. Dette skjer etter en oppgang på 43 prosent bare den siste uken. Dette er bare slått av det hjereskjærende krakket i kjølvannet av Britenes Brexit-fiasko.

Alle belager seg på uro i markedene framover, spesielt hvis Dondald Trump skulle vinne presidentvalget. Dessverre ser det fortsatt ut som om han har vinnersjanser, siden hans popularitetsmålinger nærmest nekter å gå ned nok for å skape ro på Wall Street, og ellers i internasjonale markeder. Nicholas Colas i meglerhuset Convergex sier til Financial Times at “ markedene kalibreres for det som kan bli et myntkast istedenfor et sikkert utfall av valget.”

Fra Norge sier Karthik Sankaren i analyseselskapet Eurasia Group– “Markedet priser inn en redusert sannsynlighet for at Clinton vinner, men det er ikke i nærheten av å ha falt helt ned til nivået for å prise inn en Trump-seier.” I går natt oppjusterte valgeksperter muligheten til en valgseier for Donald Trump til 29%. Dette er den høyeste valgestimasjonen siden 2. Oktober i år. Real Clear Politics beregninger gir Hillary Clinton 2,2 prosentpoengs ledelse på nasjonale målinger, ned fra syv poeng for to uker siden.

Siden valgkampen fortsatt ser ut til å være jevn har en varsomhet og alert innstilling fra finansanalytikere nå endret seg til frykt for framtiden.

Hva skjer der ute i verden?

Gullprisen stiger

Det er vanlig å stole på at gullprisene står imot turbulente tider og har alltid vært en sikker investering. Men prisen stiger fortsatt i kjølvannet av valget i USA:

Pesosen blitt svekket

I Mexico har pesosen blitt svekket betraktelig mot US dollars. Siden Donald trump introduserte sin mur mot Mexiko har valuta Pesos versus US dollar vært en indikator på valgkampen.

Asia-børsene på nedgang

Asia-børsene åpnet med markant nedgang som følge av økt nervøsitet i markedene. I Tokyo åpnet Nikkei-225-indeksen med en nedgang på 1,4 prosent, mens Hang Seng i Hongkong gikk ned med 1,3 prosent.