Planlegg sommerferien i god tid i 2017!

Nå nærmer sommeren seg med stormskritt, og hvis du ikke allerede har lagt noen planer, er det lurt om du setter deg ned og tenker over hva du ønsker å oppleve i løpet av ferien. Kanskje du har lyst til å dra på festival, interrail eller campingtur? Eller har du drømt om å ta med familien på en sykkelferie i Frankrike? Mye kan la seg gjøre hvis du tar deg god tid til å planlegge og legge et ordentlig budsjett – og du kan oppleve å få mye mer ut av ferien din og pengene du har til disposisjon!

Undersøk flybilletter og hotell tidligere enn du pleier

Det første du burde gjøre er å lage en oversikt over hvor mye penger som totalt kan disponeres over hele sommerperioden. Skriv ned hvor mye av inntekten som kan legges til side for et sommer-budsjett og forhold deg til dette. Når dette er gjort kan du begynne å lete etter billetter og aktiviteter som ser interessante ut, og som er innenfor rammene av det du har råd til. Fordelen med å planlegge i god tid er at kostnadene kan bli langt mindre! Spesielt billetter til fly, tog og båt/ferge kan fåes mye billigere hvis du er tidlig ute.

Du kan også være heldig og finne tilbud på hotell, leilighet eller campingplass hvis du tar deg tid til å undersøke litt. Hvis du bestiller en ferie i god tid har du også noe å glede deg til, og dette gjør det lettere å spare penger i månedene før du reiser. Det du sparer kan eventuelt settes på en egen konto, så det er enklere å unngå forbruk av feriepengene.

Sett deg opp et fint budsjett

Når du har funnet ut hva du ønsker å gjøre og har bestilt billetter til reise og opphold, kan disse kostnadene trekkes fra det beløpet du har satt av for sommeren. Da står du igjen med et mindre beløp som skal fordeles på alt annet du har behov for i løpet av ferien. Dette er alt fra mat, drikke og reiseforsikring, til morsomme aktiviteter og leie av sykkel eller bil.

Det kan være lurt å dele dette resterende beløpet på antall dager ferien skal vare, så får du estimat på hvor mye penger du eller familien maksimalt kan bruke hver dag. Det kan også lønne seg å sette til side litt penger som kan fungere som en reservekonto til spesielle tilfeller.

Både når du planlegger ferien og når du er på ferie, er det mye som kan gjøres for å holde utgiftene nede – uten at dette går på bekostning av hygge og velvære:

  • Unngå dyre reisemål – det er masse gode reisemuligheter innenfor Europa. Samtidig er det ofte mulig å leve svært godt til en billig pris når du reiser langt vekk, for eksempel til Asia.
  • Bo på et hotell med gangavstand til restauranter, strand, aktiviteter m.m., eller et hotell hvor det er gode muligheter for kollektivtrafikk. Det kan bli dyrt hvis du er avhengig av å ta taxi overalt.
  • Lei leilighet og kjøp inn egen mat fra supermarkedet til frokost og lunsj.
  • Bestill opphold på et all-inclusive hotell – her får du ofte mye for pengene og det er enkelt å holde oversikt over utgiftene.
  • Ligg på gratisstrender.
  • Undersøk mulighetene for gratisaktiviteter.
  • Unngå impulskjøp.
  • Lei ut boligen og bilen din hjemme mens du reiser.