Skal jeg spare eller betale ned kredittkort?

Du vil sjelden være i stand til å tjene mer på sparepengene dine enn du betaler på lån. Så, som en tommelfingerregel bør du planlegge å betale din gjeld før du begynner å spare.

Hvis du betaler mer for lån enn du får på sparepengene dine, så det er fornuftig å betale ned lån – så lenge du har tilgang til midler i en nødsituasjon (vi vil se mer om dette nedenfor). Også forutsatt at du ikke vil pådra seg høye straffer for å betale tilbake lånet. Enkelte banker vil faktisk ikke at du betaler ned lånet ditt fortere enn planlagt!

Når du har fjernet din gjeld er du frigjort til å spare mer og raskere med en gang. Hvis du har flere kreditorer å fjerne, ta så sikte på å fjerne de dyreste først. Dette er de mest vanlige eksemplene:

Når skal jeg begynne å spare?

Våre beste tips

Høye renter på den dyreste formen for gjeld som gjør det vanskeligere å sette penger til side. Disse fjerner du først. Vanligvis er det i orden både å spare og behandle noe gjeld samtidig.

Så lenge

  • Du holder tritt med boliglån betalinger.
  • Du betaler av kredittkortregningen hver måned.
  • Du har ikke andre lån eller kreditt-engasjement som koster deg mer i renter enn du kunne tjene på sparepengene dine.
  • Du har regelmessig satt av penger til å spare.

Regelmessig sparing er veldig viktig. Gjør det enkelt ved å sette opp en stående ordre eller AvtaleGiro for å flytte penger inn i en sparekonto regelmessig, slik at du ikke bruker det eller glemmer å sette den til side. Etter en stund, vil du ikke engang tenker over det. Og, for å spare enda raskere, hvorfor ikke sette en besparelse mål slik at du vet.

Hvor mye du skal spare

Hvor lang tid det vil ta deg å nå målet ditt. Hvis du betaler skatt vil du sannsynligvis ønske å starte med å tenke på effektiv skatte-sparing.