Skal vi flytte sammen?

Det kan være redningen for begge eller et finansielt mareritt når man flytter sammen.
Det er mange stadier i livet hvor man går fra en livssituasjon til en annen. Enten det er et kjærlighetsforhold i studietiden som kaller for en ett-roms isteden for to kollektiv, eller to godt voksne begge i god boligsituasjon med en skilsmisse eller to bak seg kanskje. Uansett kommer man til et punkt hvor elefanten i rommet må omtales og ordnes opp i.

Skal vi ta det store steget?

Spørsmålet er et veldig viktig spørsmål. Fra et finansielt ståsted er det et som bør tas alvorlig og diskuteres nøkternt. Det er lett å bli blendet av rosa briller, uansett alder.

Ting man spør seg:

  • Skal vi begge selge hjemmene våre og flytte sammen i et hus? (Skal vi beholde begge hyttene?)
  • Hvem tjener mest og hvordann deler vi kostnadene?
  • Skal vi flytte inn til deg eller meg?
  • Skal vi signere en samboerkontrakt?
  • Skal vi gifte oss nå?
  • Har vi plass til begges eiendeler?
  • Kommer det eventuelle kjæledyr med på lasset?

Ting å bringe på bordet

Individuelle budsjett

Nå kommer vår Budsjett guide godt med, hvis du vil vite mer om hvordann dere individuelt kan gjøre en rask oversikt over hvor dere begge to står. Total åpenhet er essensielt her. Hvis en av partene “unnlater” å nevne gjeld de tar med inn i samboerskapet er dette en garantert fiasko.

Hva vil vi ha?

Begge lager en liste over hva de individuelt ønsker ut av et nytt hjem. Dette er helt subjektivt, og bør forberedes på forhånd. Slik unngår man at noen i etterkant føler seg overkjørt eller var for engstelig til å si ærlig hva de vil ha. Dette er muligheten til å finne menneskelige kompromiss og den riktige emosjonelle plattformen. Det gir en fin vei til å bli enige om hvor, hvor stort, spesielle ønsker som badekar, veranda, hage, 2-bilsgarasje etc etc.

Finansiell oversikt

Dette er før dere tar siste steg, som er å sette et skråsikkert budsjett sammen. Her er dere hvor dere har blitt enige om hva dere vil ha. Hva skal vårt nye hjem se ut som og hvor skal det være? Dere har selvsagt allerede en ide om dette, men det er viktig å se gjennom tallene. Dette er også et naturlig cut-off point hvor en eller begge kan sette bremsene på før dette store steget tas. Man inngår jo faktisk også et økonomisk partnerskap.