Skal vi ta opp lån sammen? Tenk over dette

Skal vi ta opp lån sammen? Tenk over dette. Mange partnere velger å ta opp lån sammen til noe begge kan ha glede av. Andre ganger er det partneren som må stille opp for at den andre skal få innvilget et lån. Slikt kan det raskt bli rot av. Tenk over følgende før dere skriver under på et lån sammen.

Huskeliste før man tar opp lån sammen

Har dere en samboerkontrakt?

Mange synes kanskje det virker litt unødvendig, men plutselig så er man ikke samboere lenger og da er det greit at det er laget en kontrakt slik at den ene parten ikke går ut av det som “taperen”.

Har en eller begge studielån?

Hvis en eller begge har studielån som ikke er tilbakebetalt kan det bli vanskelig å få lån. Store studielån skremmer bankene som er mest interessert i å få tilbake pengene de låner deg/dere.

Er dere gift?

Er dere gift skal dere være klar over at begge er ansvarlige. Så hvis kona går bananas med kredittkortene må mannen legalt sett fortsatt nedbetale. Er dere ikke gift ville hun måtte dekke sine utgifter, selv om begge navn står på kortet.

Lånet varer etter forholdsbrudd

Banken bryr seg katta om samlivet er over. De vil bare ha sine penger tilbake. Alle vet at det er billigere å bo to sammen. Skulle en av dere flytte ut, vil begges økonomi påvirkes over natten. Slikt kan det bli riktig ekle uoverenstemmelser over. Da dere tok opp lån sammen gjorde det ikke noe at den ene tjente mer enn den andre. Slik så man det da. I det øyeblikket bruddet er fakta, er det lett for den men minst å betale mindre, som sagt.

His dere hverken er gift eller samboere er det ingen god ide å ta opp lån sammen. Vi snakker om forbrukslån. Boliglån er jo noe man tar opp sammen for felles bolig med sikkerhet i boligen. Tenk dere godt om. Og husk, annet kan også skje (dødsfall o.likn). Har du råd til å stå alene med lånet?