Skjulte kostnadene ved gjeld Del 2

Dette er del to av vår artikkel om de skjulte kostnadene ved gjeld. Den er ment som en tankevekker for deg som sliter finansielt og setter fokus på de mest viktige ting i livet. Ikke glem at du kan snakke med en bankinstitusjon om refinansiering av dine lån etc.

Din helse

Denne skjulte kostnadene er kanskje ikke være så tydelig som andre, men det kan ende opp med å bli fatalt. Når man står i en kvikksand av gjeld, har vi en tendens til å være bare fokusert på bare dette. Stresset det medfører er alltid der, og dette er dårlig for din personlige helse. Stress fører til vektøkning, vektøkning fører til en hel liste med andre konsekvenser. Ikke bare har vi stress, men vi kan ikke spise ernæringsmessig god mat, eller kanskje til og med spise overhodet.

Søvnmangel er en annen konsekvens av gjeld. Det er veldig viktig å få hjelp. Snakk med din fastlege hvis du har opplevd halsbrann, søvnmangel, vektoppgang eller nedgang som en konsekvens av stress relatert til din gjeldssituasjon.

Pensjonisttilværelsen din

Denne skjulte kostnaden er vanligvis noe man tenker over med mindre man er nær pensjonsalder. Det eneste som vi vet om å være i gjeld og er å jobbe så hardt du kan for å komme ut av det, og at det er viktig at du betaler deg selv først. Uansett hvor mye du skylder, du vil alltid trenge å finansiere din pensjons-konto eller din “nødsituasjon” sparekonto. Disse kontoene er en livslinje hvis noe skulle gå skeis. Mange vil si at de ikke har noen penger til overs for å legge unna til sine sparepenger, men bare 100 NOK er bedre enn ingenting. Du kan fortsatt å fokusere på å investere på lang sikt. Du vil føle deg mye bedre når du betaler deg selv først, og det vil holde tankene dine i rett fokus for å få deg gjeldfri.