Smålån kort fortalt

Siden nordmenn er så vante med å bruke kredittkort til alle mellomstore innkjøp, blir smålån noe større i Norge enn i andre sammenlignbare land. I vårt naboland Sverige for.eks. er smålån mye mer populært og kredittkort er mindre innarbeidet. Men vi kan se en rask stigning i smålån. Eller SMS lån som de ofte også kalles. Smålån er mindre summer som dor eksempel nok til å kjøpe en moped eller et nytt soverom.

Enkelt å ta opp et smålån

Fordelen med slike smålån er at hele prosessen er elektronisk. Man søker om lånet på nettet på lånetilbyderens side. Ofte får man svar i løpet av et par timer og pengene kommer inn på konto i løpet av dagen eller maks 3 dager. Signaturen din blir registrert elektronisk via løsninger som BankID. Dette er løsninger som brukes av offentlige etater, slik som NAV og skatteetaten. Dermed er dette trygge løsninger, som er utprøvd og har et godt rykte. Selvsagt kjøres det en kredittsjekk, men dette systemet er og elektronisk. Så det hele går veldig raskt, praktisk for deg som forbruker.

Det er raskt å ta opp smålån

Et smålån er per definisjon et lån man får raskt og ikke minst, som skal tilbakebetales raskt. Nedbetalingsperioden er ofte bare på et år eller et par år. Når det kommer til renten, er denne klart høyere enn renten på andre lån. Dette er selvsagt en ulempe, men samtidig er det viktig å merke seg at renten på et smålån ofte bare utgjør noen hundre kroner i måneden. Problemet er at straffe renten ofte er svært høy. Så hvis man får problemer med å betale minimum summen en måned, kan dette føre til store ekstra utgifter. I tillegg er det klart at et smålån ikke er noe man forhandler med. Så hvis man skulle miste jobben eller havne i økonomiske vansker, er det vanskelig å forhandle seg til utsettelser aller annet. Derfor bør prioritet 1 være å bli kvitt smålån hvis man havner i økonomiske vansker. Refinansiering kan være løsningen her.