Smålån

Mange banker og uavhengige lånetilbydere i inn og utland tilbyr det de kaller smålån.  Spørsmålet er jo hva man skal definere som et ”smålån”.  Mange utenlandsk baserte banker og lånetilbydere tilbyr lån på 1000 kr og oppover mot 10 000 kroner. Foreløpig er ikke dette blitt så populært i Norge. Mye av grunnen er nok at kredittkort har et sterkt fotfeste i Norge. Så hvis man trenger litt ekstra penger, trekker man heller kredittkortet enn å skulle søke om lån.

LÅNLEVERANDØRERRENTE FRALÅNEBELØPTILBAKE BETALINGSTIDKOMMERSIELT INNHOLD
axo finans
100.000 kr o/5 år - eff 15,9 %.
Etb 950. Tot: 140.256
6.81% til 24.4%10.000 - 500.000 KR1 - 15 år
Søk Nå!

Omtale
Annonselenke
Aconto
Eff.rente 14.0% 65.000 kr o/5 år
etabl.geb. 950,- Totalt: 89 093
5.9% til 22%2.000 - 500.000 KR1 - 15 år
Søk Nå!

Omtale
Annonselenke
zmarta
Eff.rente 16,64% 65.000 kr o/5 år
etabl.geb. 950,- Totalt: 93 368
9.2% til 33.3%5.000 - 500.000 KR1 - 15 år
Søk Nå!

Omtale
Annonselenke
fokuslån
Eff.rente 19,88%, 65.000,-, o/5 år,
etabl.geb. 1820,-, Totalt: 99.570
16.9% til 27.45%Opp til 75.000 KR12 - 80 Måneder
Søk Nå!

Omtale
Annonselenke

Eff.rente 15.8% 65.000 kr o/5 år
etabl.geb. 950,- Totalt: 92 354
6.99% til 19.9%5.000 - 500.000 KR1 - 15 år
Søk Nå!

Omtale
Annonselenke
digi finans
65.000 kr o/5 år - eff 16,6 %.
Etb 950. Tot: 93.730
7.4% til 33.3%25.000 - 500.000 KR1 - 15 år
Søk Nå!

Omtale
Annonselenke
folkia
eff rente 243% 8.000,-, 90 dager
etablgebyr 350 kr,-, Totalt: 9 764
11% til 246%1.000 - 20.000 KR1 - 12 år
Søk Nå!

Omtale
Annonselenke
finans nord
65 000 kr o/5 år gir. eff.rente
14 %. Totalt 89 093
6.9% til 26.9%5.000 - 500.000 KR1 - 15 år
Søk Nå!

Omtale
Annonselenke

Smålån konkurrerer med kredittkort

På grunn av at nordmenn er så vant til å bruke kredittkort til alle mellomstore innkjøp, blir smålån noe større i Norge enn i andre sammenlignbare land. I vårt naboland Sverige for.eks. er smålån mye mer populært og kredittkort er mindre innarbeidet.

Derfor er det viktig å være oppmerksom på at norsk standard smålån ofte er nok til å pusse opp et rom i huset eller kjøpe seg noen ekstra møbler.

Ta opp et smålån elektroniskt

Fordelen med slike smålån er at hele prosessen er elektronisk. Man søker om lånet på nettet på lånetilbyderens side. Ofte får man svar i løpet av et par timer og pengene kommer inn på konto i løpet av dagen eller maks 3 dager. Signaturen din blir registrert elektronisk via løsninger som BankID. Dette er løsninger som brukes av offentlige etater, slik som NAV og skatteetaten. Dermed er dette trygge løsninger, som er utprøvd og har et godt rykte. Selvsagt kjøres det en kredittsjekk, men dette systemet er og elektronisk. Så det hele er veldig praktisk for forbrukeren.smålån

Hva bør man være obs på?

Et smålån er per definisjon et lån med kort nedbetalingstid. Nedbetalingsperioden er ofte bare på et år eller et par år. Når det kommer til renten, er denne klart høyere enn renten på andre lån.  Dette er selvsagt en ulempe, men samtidig er det viktig å merke seg at renten på et smålån ofte bare utgjør noen hundre kroner i måneden. Problemet er at straffe renten ofte er svært høy. Så hvis man får problemer med å betale minimum summen en måned, kan dette føre til store ekstra utgifter. I tillegg er det klart at et smålån ikke er noe man forhandler med. Så hvis man skulle miste jobben eller havne i økonomiske vansker, er det vanskelig å forhandle seg til utsettelser aller annet. Derfor bør prioritet 1 være å bli kvitt smålån hvis man havner i økonomiske vansker. Refinansiering kan være løsningen her.

Greit til sitt formål

Så lenge man ikke er overmodig i egen vurderingen av betalingsevnen, er et smålån et helt greit lån. Det er en god mulighet til å handle på salg eller få råd til litt ekstra før en høytid. Kanskje man skal spandere på seg en ferie? Det er ikke lett og ikke minst, det er svært tidkrevende å skulle spare opp penger til å reise bort eller til å kjøpe seg en ny sofa. Her kan smålån være løsningen. Så lenge man er nøktern og forsiktig, er smålån en god løsning.

Smålån blir fort svært uhåndterbare

I dag er det svært enkelt å skulle låne litt penger her og litt penger der. Kanskje trenger man en ny sofa? Eller en ny seng? Da er det bare å gå inn på en møbelforretning og de gir deg gladelig et lite lån. Ofte virker betingelsene svært gode. Man får fra 4 til hele 9 måneders rentefri betalingsutsettelse. I tillegg får man et kredittkort, de fleste steder, som man kan bruke til å handle hva man vil med. Kredittgrensen er ofte stor.

Hvis man klarer å betale ned lånet før rentene kommer, så er dette en helt grei måte å få råd til litt ekstra. Problemene begynner hvis man ikke klarer å ha fokus på nedbetaling.

Lett å glemme Smålån

Mange smålån har sin egen nettbank løsning. Dette vil si at man må logge seg inn spesifikt på en egen nettbank for å se hvor mye man har lånt. I noen tilfeller får man ikke engang en regning i posten som minner om at man har et lån som etter hvert må betales. Derfor kan man glemme et slikt smålån og bli svært overrasket når regningen tilslutt kommer. Da står man plutselig der og skal betale tilbake hele lånesummen i løpet av en måned, ellers kommer det renter på den gjenværende summen. Har man glemt å spare til å betale ned denne gjelden, er det ofte ikke mulig å betale hele summen. Dermed begynner rentene å løpe. Rentene på smålån er stort sett alltid mye høyere enn på bolig lån eller større lån.

Mange smålån blir fort til store summer

Ettersom det er så enkelt å få et lite lån i dag blir det enkelt for kunder å ta opp flere lån. Det blir alltid kjørt en kredittsjekk, men denne er ganske begrenset. Hvis man for.eks. har tatt opp flere smålån i løpet av en kort periode, vil ikke en vanlig kredittsjekk finne alle disse opplysningene. Så da kan man risikere å få ja til å ha 5 eller flere smålån samtidig. Praktisk hvis man klarer å betale dem tilbake før rentene begynner å løpe, katastrofalt hvis man venter så det blir renter på lånene.

Smålån bør unngås

Moralen blir derfor at man bør unngå å ta opp smålån. Selv om det er fristende i øyeblikket er det mange andre løsninger man bør vurdere. For noen kan det være en mulighet å øke boliglånet og gjøre boliglånet om et flexilån. Et flexilån gir låntakeren muligheten til å raskt overføre penger fra huslånet, men man betaler ikke renter før man bruker av lånet. Lånet må heller ikke tinglyses hver gang man bruker av flexilånet og renten på flexilånet er den samme som på boliglånet. Dermed får man økonomisk frihet med lav rente og ikke minst, det er lett å holde oversikten.

En annen løsning er selvsagt å bruke kredittkort. Da bør man sørge for at man har bare et eller to kredittkort som man bruker. Så kan man søke om høyere kredittgrense på disse kortene. Kortet/kortene kan enkelt administreres i nettbanken og du beholder oversikten.

Praktisk med smålån når man trenger litt ekstra

Det er ikke enkelt å legge til side litt penger hver måned for å skulle spare til noe stort. Ikke fordi man ikke ha pengene, men fordi det tar så lang tid. Det er vanskelig å holde motivasjonen oppe. Kanskje må man spare i flere år før man får råd til å pusse opp badet? Kanskje er det salg på akkurat den sofaen du ønsker deg? Det er mange grunner til at det er praktisk å ta opp et smålån.

Høy rente på smålån?

Mange snakker om og ikke minst, advarer mot, den høye renten på smålån. Det er helt klart at kritikerne har et poeng. Renten på denne typen er svært høy og bankene skal tjene penger på renten. Når det er sagt, hva er mye i rente? Hvis man begynner å regne på det, er det ofte ikke snakk om tusenlapper. Det er snakk om noen hundre kroner i rente hver måned, litt avhengig av størrelsen på lånet. Dette er ikke store utgiften så lenge man klarer å betjene lånet og ikke minst, at man ikke får strafferenter. I mange tilfeller klarer man å betale ned et slikt smålån raskere enn normert tid.

Flere lånetilbydere

Det er mange som tilbyr smålån i dag. Både kredittkort selskaper og etablerte norske og utenlandske banker tilbyr lettvinte og gode låneløsninger. I et slikt klima med mange tilbydere, er det lurt å bruke litt tid på å finne den lånetilbyderen som passer deg best. Dessverre innebærer dette at man må bruke tid på å lese igjennom lånevilkår og ikke minst, bruke kalkulatoren flittig. Tilsynelatende små forskjeller kan være forskjellen mellom et bra lån og et mindre bra lån. Det finnes flere forskjellige nettsider som kan hjelpe kunder å sammenligne smålån og ikke minst, anbefale smålån. Det som er viktig å huske i denne sammenhengen, er at slike nettsteder får betalt hvis per kunde som tar opp lån hos en bank. Dermed vil de kun anbefale banker som de samarbeider med. Så det kan lønne seg å sjekke mindre banker som ikke er med i slike systemer.

Kredittkort og smålån

I dag får man kredittkort med kredittgrenser på 50 000 kr og mer. Kredittkortet gir ofte flere fordeler, slik som at pengene er tilgjengelig når man trenger det. Dette er praktisk hvis man ikke er helt sikker på hvor mye man faktisk trenger å låne. Skal man låne lit penger for å pusse opp et rom, vil de fleste oppleve at det blir dyrere enn man tror. Så man må kanskje tilbake og søke om et større lån. Med et kredittkort, såfrem man har en god kreditt grense, er det bare å bruke helt til maks. Samtidig er kredittkort renten ofte høyere enn renten på et smålån.  Det kan og være noe vanskeligere å få en høy kreditt grense enn det er å få et smålån. Likefult, det er absolutt å anbefale å sjekke kriteriene for kredittkort, spesielt hvis du allerede har et kredittkort du bruker jevnlig.

Unngå å ta opp smålån

I dag er det svært enkelt å ta opp ett og gjerne flere smålån for å betale for alt fra ferieturer til møbler. Ettersom det er å enkelt å få et slikt lån, er det mange som ikke tenker over konsekvensene. Dette gjelder spesielt ungdommer. De ønsker seg en ferie, tar opp et lån og overvurderer egen økonomi. Dette er et økende problem og mange unge blir sittende og slite med betalingsanmerkninger som skaper store problemer for dem i fremtiden. Derfor er det viktig å ha is i magen og tenke seg om flere ganger før man tar opp et smålån.

Ønske eller nødvendighet?

Før man vurderer å ta opp et lån, må man sette seg ned og tenke kritisk på hva man ønsker å kjøpe. Er det man vurderer å kjøpe noe man ønsker seg? Er det noe som er kjekt å ha?  Er det noe man kan leve helt greit uten? Her er det veldig viktig å være kritisk. Selvsagt kan en ferie føles som et helt nødvendig avbrekk i en hektisk hverdag. Kanskje har man ikke vært på ferie på mange år? Kanskje skal alle vennene på ferie? Da er det trist å bli sittende igjen alene. Dessverre, innimellom må man det.

Eller kanskje man absolutt trenger en ny sofa. ”Alle” er enig i at sofaen er slitt, men spørsmålet er om din økonomi klarer et smålån akkurat nå.

For når du har bestemt deg for at du absolutt må ha det du skal kjøpe, så må du begynne å regne. Hvor mye har du i faste utgifter? Hvor mye får du inn i måneden og er dette en fast inntekt? Hvis du jobber som vikar, vil det være vanskelig å vite hvor mye penger du har den kommende måneden. Så må du regne ut hvor mye du må betale i renter og avdrag på et eventuelt lån i måneden. Husk, her må du legge til litt på renten for å se om du kan klare å en renteøkning. I dag er renten lav, men det er ingen garanti for at renten forblir lav. Din økonomi må kunne tåle en renteøkning.

Hvem bør du låne av?

Det er flere valg når det kommer til lånetilbydere. Norske banker tilbyr smålån og det samme gjør en rekke utenlandske aktører. Alle lånetilbydere som lar deg signere med BankID eller tilsvarende har blitt sjekket av myndighetene. Så de skal være legitime. Rentene er stort sett de samme hos de forskjellige lånetilbyderne. Likefult bør du sjekke flere. Finn ut hvem som tilbyr et smålån som passer dine behov, både i forhold til sum og ikke minst nedbetalingstid. Det store utvalget gjør at det ikke er vanskelig å finne en lånetilbyder som kan tilby det perfekte smålån tilpasset ditt behov, men det er litt tidkrevende. Husk at det som skiller en god lånetilbyder fra en mindre god, kan være flere tusen kroner. Så du bør ta deg god tid til å lete og finne den rette lånetilbyderen som kan tilby deg det perfekte smålån for ditt behov.

[Total: 0   Average: 0/5]