Strengere egenkapitalkrav og fortsatt stigende boligpriser i Norge

Dette antar forskerne at flere unge vil få problemer med å komme seg inn på boligmarkedet. Det har vel aldri vært lett for unge å etablere seg som boligeiere. Det er fort gjort å se seg blind på boligprisene og tenke at de var lavere før. Men mye var annerledes før, lønningene var dårligere, rentene var høyere, studielånsfinansieringen var dårligere og dyrere, og det var vanskeligere å få stort lån i banken.

Årsakene til at det er vanskelig nå, er forskjellig fra tidligere. Nå er den store utfordringen å spare opp tilstrekkelig egenkapital når prisene stiger raskt, sier forskere

Å etablere seg på boligmarkedet har aldri vært lett, påminner forsker Kristin Aarland ved NOVA, HiOA. Det kan hende folk har tilgang til ressurser i familien som de plutselig kan bruke, noen klarer å spare, noen flytter. Folk tilpasser seg. Det er viktig å finne ut hvem det gjelder før man iverksetter tiltak. Noen store tiltak som favner alle unge, er dyre og lite treffsikre. Politikerne bør undersøke omfanget av problemet før de kommer med bombastiske konklusjoner.

Forbrukslån til egenkapital?

NRK Detektor har spurt Finanstilsynet om unge bruker forbrukslån som egenkapital ved boligkjøp. Tilsynet svarer at de ikke har statistikk som forteller noe om dette, men viser til at bankene må følge boliglånsforskriften. Den krever at bankene må basere utlån til bolig på en forsvarlig kredittvurdering.

Finanstilsynet tror etableringen av et gjeldsregister vil gjøre det enklere for bankene å få en fullstendig oversikt over lånsøkerens gjeld. I dag er bankene til dels avhengig av at søkeren gir korrekte opplysninger om sine forbrukslån.

Høye boligpriser kan gjøre det vanskelig for førstegangsetablerere å kjøpe bolig, konstaterer Finanstilsynet overfor NRK Detektor. Forbrukerrådet: 18-åringer vil ha drømmebolig. Det er en forventning blant stadig flere unge om å eie egen bolig. Vi har eksempler på 18-åringer som klager over at de må spare i fire-fem år før de kan kjøpe drømmeboligen, og da tenker jeg at slik har det vært for alle generasjoner før dem, sier Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet.