Stressfrie tips for bedre Økonomisk Oversikt

For å komme seg ovenpå finansielt må man bruke mindre enn hva som kommer inn. Det hjelper oss med å komme ut av gjeld, spare for et “krisefond” hvis noe skulle skje, og til å sette av penger til pensjonisttilværelsen. I noen tilfeller er det mangel på inntekt som skaper økonomisk belastning. I mange tilfeller er imidlertid problemet rent overforbruk.

Med målet om bedre økonomisk styring, her er våre tips for bedre Økonomisk Oversikt:

1. Forstå dine egne økonomiske mål

Målet med et budsjett er ikke å spore hver krone vi bruker. Det er absolutt en måte å budsjettere på, men det er ikke selve målet. Faktisk kan man vite hvor alle pengene går og fortsatt ikke har et effektivt budsjett. Målet med et budsjett er å hjelpe oss å kontrollere våre utgifter, slik at vi kan bruke mindre, og fokusere våre utgifter på det som betyr mest for oss.

2. Følg alle utgifter i en uke

Selv om ikke målet med budsjettering er å spore hver krone, hvis du allikevel i en kort periode følger med på alle transaksjoner, vil det ofte være oppsiktsvekkende. Det vil vise deg hvordan å bruke selv små mengder penger, som ofte blir store summer når lagt sammen. Drikker du Starbucks hver dag? Det blir fort en stor sum. Ideelt sett bør man spore sine utgifter for en hel måned, men selv en uke kan gi verdifull informasjon om forbruksmønstre.

3. Bruk tre-kategori Budsjett

Det kan for eksempel være interessant å vite hvor mye du har brukt på bensin i en uke eller en måned, men hvis det endrer ikke din atferd. Du må fortsatt komme deg på jobb hver dag og det er ingen vits i å spore denne utgiften. De fleste overbruker penger i bare noen få kategorier. Vanlige eksempler er å spise ute, kjøpe klær, kjøpe gadgets, og ellers annen “underholdning”. Plukk ut de tre budsjett kategoriene du vil få under kontroll, og overvåke forbruket ditt på bare disse områdene. Den 3-Kategori Budsjettet er enkel å implementere og kan ha en betydelig effekt på din økonomi.