To ting før du tar et nytt forbrukslån

Før du tar opp et forbrukslån, er det viktig at du har klart for deg hvilke konsekvenser det vil ha for privatøkonomien. Pluss: hvilket lån du skal velge. En sammenheng du må få et bevisst forhold til før du søker om forbrukslån, er denne: Når du tar opp et lån, tar du i akkurat like stor grad opp gjeld. I bunn og grunn går begrepet lån og gjeld ut på det samme, bortsett fra at førstnevnte høres litt mer uskyldig ut. Har du denne sammenhengen klart for deg, er det lettere å ha en mer realistisk innstilling til hvor mye du skal og kan låne.

Forbrukslån kan være akkurat det som skal til for å gjøre drømmen til virkelighet. Men ikke la deg forføre av store ord og lekre reklamer. Tenk deg om både to og tre ganger før du hiver deg rundt og begynner å taste på lånesøknaden. Husk at du ikke bare tar opp et lån – du tar opp gjeld.

Sjekkeliste for forbrukslån

Har du råd til å ta opp et nytt lån?

Før du begynner å tenke på å ta opp et forbrukslån, bør du planlegge hvordan du skal håndtere kostnaden ved lånet. Skaff deg god oversikt over økonomien på hjemmebane. Hvor mye sitter du igjen med av lønna på slutten av måneden? Hvor mye klarer du å betale ned per måned? Dersom all din inntekt går til å dekke basisutgifter som husleie eller huslån, bil eller kollektivtransport, internett, mobiltelefon og mat, er det ikke sikkert at økonomien din tåler enda en utgiftspost.

Hva er renten på dette lånet?

Når en bank eller finansinstitusjon yter deg et lån, vil de ha betalt for å låne deg pengene. Denne betalingen tar de i form av renter, gjennom en viss prosentsats per år av det beløpet du har lånt. Dette er en måte for banken å tjene penger på samtidig som du får muligheten til å fremskynde ditt forbruk, altså at du kan kjøpe noe før du egentlig har råd til det. For å oppsummere dette i én enkelt setning: Renten er den prisen banken tar for å stille penger til rådighet for deg over en viss periode.